Egyetlen ország sem marad hétfőtől a brit kormány vörös utazási listáján

Forrás: MTI

 2021. október 29. 14:06

Egyetlen ország sem marad jövő hétfőtől a brit kormány vörös utazási listáján, amelyen a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek szerepeltek.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába, de érkezésük után nekik is a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében tíz napra karanténba kell vonulniuk.

E szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter azonban csütörtök este bejelentette, hogy november 1-jén, brit idő szerint hajnali 4 órától London az utolsó hét országot – Kolumbiát, a Dominikai Köztársaságot, Ecuadort, Haitit, Panamát, Perut és Venezuelát – is leveszi a vörös listáról.

A hónap elején még 54 ország szerepelt ezen a listán, köztük Afganisztán, Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Mexikó, Kuba, Georgia, Indonézia, Montenegró, Dél-Afrika és Thaiföld.

A brit kormány azonban október 11-én egyszerre 47 országot levett a vörös listáról, amelyről a közlekedési miniszter csütörtök esti bejelentése szerint november első napján az utolsó hét ország is lekerül. Így hétfőtől az ezekből az országokból Angliába érkezőknek sem kell többé a rendkívül költséges szállodai karanténba vonulniuk.

London az utolsó hét országot is leveszi a vörös listáról

Fotó: 123rf.com

Az Angliára vonatkozó intézkedést az Egyesült Királyság többi nemzete közül jövő hétfőtől Skócia és Wales is érvényesíti. Észak-Írország kormánya egyelőre nem jelezte, hogy mikor veszi át az új szabályozást.

Grant Shapps az utolsó hét ország levételét bejelentő csütörtöki tájékoztatásában hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vörös kategória elővigyázatossági okokból megmarad, és ha a közegészségügy védelme azt diktálja, a kormány kész újból országokat és térségeket felvenni erre a listára.

A brit kormány ugyancsak hétfőtől 30 újabb ország oltási programját ismeri el. Ez azt jelenti, hogy azoknak az utazóknak, akik ezekben az országokban megkapták a koronavírus elleni oltás teljes dózisát, csak angliai érkezésük után kell koronavírus-tesztet elvégeztetniük, indulásuk előtt nem. A brit kormány így már 137 ország és terület oltási programját ismeri el novembertől.

London az utóbbi hetekben egymás után oldja fel a nemzetközi utazásra a koronavírus-járvány megfékezésének céljával korábban elrendelt szigorú korlátozásokat. A brit külügyminisztérium október elején 32 országot levett azoknak a célállomásoknak a listájáról, amelyek felkeresését – egészen kivételes és elengedhetetlen indokoktól eltekintve – addig semmilyen céllal nem javasolta.

Néhány nappal később megszűnt a brit kormány által a külföldi országokra májusban érvénybe léptetett zöld és sárga járványkockázati besorolás is – az utóbbiba tartozott Magyarország –, és csak a vörös kategória maradt meg.

Október 4. óta nem kell koronavírus-tesztet elvégeztetniük az angliai beutazás előtt azoknak, akik a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták nemzetközileg elismert vakcinákból, és az érkezésük előtti tíz napban nem jártak vörös kategóriás országokban.

Október 24-én a nemzetközileg jóváhagyott oltóanyagokkal teljesen beoltott, nem vörös kategóriás országokból Angliába utazók számára megszűnt az érkezés utáni második napon elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-teszt kötelme is, és ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges.