Egyiptom harcol a baksis ellen

Forrás: hvg.hu

 2018. május 07. 12:00

Az egyiptomi parlament törvényt hozott a külföldi turistákat zaklató koldusok és a különféle szolgáltatásokat erőszakosan ajánlók megbüntetéséről.

10 ezer egyiptomi font, azaz kb. 460 eurós bírságot kell fizetnie a piramisok és a múzeumok közelében kéregetőknek, az erőszakos emléktárgyárusoknak, vagy a tevegelést ugyancsak túl intenzíven javasló tevehajcsároknak. Az idegenforgalom létfontosságú Egyiptomban, még most is, amikor a régihez képest csökkent a látogatottság, a GDP 12 százaléka származik a turizmusból. A Franceinfo rádiónak nyilatkozó Zahi Hawas volt műemlék védelmi miniszter szerint ez a bírság nem elrettentő. Igaz az összeg, a 10 ezer egyiptomi font (460 euró), jóval meghaladja az egyiptomi havi átlagfizetést, amely kb. 1200 egyiptomi font, azaz mindössze 56 euró.

A jövedelmező helyekre nem állhat oda akárki

Fotó: pixabay.com

A turizmusban utazó látszat-koldusok vagy emléktárgyárusok csak a gazdag nyugati turisták szemében tűnnek alamizsnát érdemlőknek. Ők valójában a helyi elithez tartoznak, ismerik a turistalehúzás összes csínját-bínját. Aki a piramisoknál koldul vagy emléktárgyat árusít, annak biztos, hogy van kapcsolata a helyi bűnszövetkezetekkel, tehát a rendőrség nem nagyon tud mit kezdeni velük.

Korábban a francia sajtóban is számtalan leleplező cikk jelent meg arról, hogy kik koldulnak Párizs leginkább turisták látogatta helyein: a Champs-Élysée-n, az Eiffel-toronynál, a Sacré Coeur közelében. Az ottani kéregető helyekért komoly pénzt kellett fizetni a körzetet felügyelő maffiózóknak. Vélhetően hasonló a helyzet Egyiptomban is, ahová a turisták akkor fognak jóval nagyobb számban érkezni, ha a biztonság garantált a látványosságok körül, és a külföldiek gondjai között csak sokadik a kéregetők és az emléktárgyárusok okozta kellemtelenség.