Óriási felháborodást váltott ki a gízai piramis felújítása – videó

Forrás: turizmus.com

 2024. január 30. 15:35

Felújítják a három gízai piramis egyikét, azonban óriási felháborodást váltott ki a renoválás menetéről megosztott Facebook videó.

Nagy vitát váltott ki a Menkaure piramis felújítása a közösségi médiában. Mostafa Waziry, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezetője pénteken posztolt Facebook videójában látható, hogy gránittömböket helyeznek el a piramis alapzatára, ezzel egy újabb réteggel bevonva kívülről az óriási építményt.

Bár Waziry az évszázad projektjének nevezte a felújítást, ugyanis így rekonstruálhatják a piramis eredeti gránitborítását. A videó alatti kommentekben azonban sokan bírálják a felújítás módját. Egy egyiptológus szerint teljes mértékben abszurd, hogy „kicsempézik" a piramist és azonnal tenni kell valamit az ügy érdekében. Más kommentelők szarkasztikusan jegyzik meg, hogy ennyi erővel a pisdai ferde tornyot is kiegyenesíthetnek, vagy használhatnának tapétát.

Az elmúlt időszakban örökségvédelem kérdése heves vitákat váltott ki Egyiptomban, például Kairó történelmi városrészének lerombolása esetében is – írja a The Guardian.

(Nyitókép: 123rf.com)