Egykori szovjet repülőtéren nyílt meg az Észt Nemzeti Múzeum

Forrás: MTI

 2016. október 05. 17:56

Észtország első, kifejezetten e célra épült nemzeti múzeuma egy különleges üvegépítmény, amely a hajdani repülőtér kifutópályájából kiemelkedő tetőt formáz.

Az Észt Nemzeti Múzeum (Eesti Rahva Muuseum), amelyet Tartu mellett, egy elhagyott szovjet repülőtér területén alakítottak ki, a hétvégén nyitotta meg kapuit. Méretét és költségeit tekintve is ez a független Észtország eddigi legnagyobb projektje.

Az Észt Nemzeti Múzeumnak két állandó kiállítása van: egy az észt kultúrtörténetet, egy pedig a finnugor nemzeteket mutatja be, további ideiglenes kiállításokat is terveznek.

Forrás: erm.ee


A különleges üvegépítmény – amely a DGT párizsi tervezőiroda munkája – tulajdonképpen egy 355 méter hosszú lejtőt formáz, amely az egykori kifutópálya folytatásaként emelkedik a múzeum fölé. Az üvegfalakat selyemszitanyomat díszíti, melyen a hagyományos nyolcágú csillagok motívuma ismétlődik. Az emelkedő legmagasabb pontja 14 méter, magassága 355 méteren keresztül fokozatosan csökken egészen a kijáratig, ahol a magasság mindössze három méter.

A múzeum főkurátora, Kristel Rattus elmondta, a kiállításokat alkotó tárgyak egy része a saját gyűjteményből származik, míg mások észtek, külföldi intézmények és levéltárak adományai. Olyan különleges tárgyak láthatóak itt, mint az első, észt nyelven írt könyv, az első észt ortodox püspök palástja vagy az első észt nemzeti zászló.