Egymilliárd forint kellene a siófoki Galerius fürdő újranyitásához

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2021. október 18. 14:59

Májusban már csak részlegesen nyitott ki, június 21-én pedig „határozatlan időre bezárt" Siófok életveszélyessé vált négy évszakos fürdője. Több mint egymilliárd forintot kellene költeni a létesítmény teljes körű felújítására.

A 16 éve átadott Galerius Élményfürdő és Wellnessközpont újranyitására a helyieknek és a városba látogatóknak is igénye lenne, ám az életveszélyessé vált turisztikai létesítmény rendbetételére egyelőre nincs fedezet a város költségvetésében.

Lengyel Róbert polgármester megkeresésünkre elmondta: a képviselőtestület október 28-i ülésén napirendre kerül a fürdőről készült jelentés, tárgyalni szeretnének felújításának pénzügyi lehetőségeiről, de arra jelenleg nincs külön fedezetük.A szakértői vélemény szerint több mint egymilliárd forintot kellene költeni az életveszélyessé vált Galerius fürdő teljes körű felújítására, de ha azt a város saját erőből valósítaná meg, az adott évre alig maradna pénze egyéb fejlesztésekre, például járdákra, utakra – olvasható Lengyel Róbert közösségi oldalán. A finanszírozásra vonatkozó kérdésünkre a polgármester elmondta: a fürdő rendbetételéhez egyrészt saját forrást biztosítanak, másrészt pályázati lehetőségeket keresnek. "A Magyar Turisztikai Ügynökséget is megkeressük, és számítunk a támogatására"  – tette hozzá a polgármester.

Amikor még fogadhatott vendégeket a siófoki fürdő

Fotó: Galerius Élményfürdő és Wellnessközpont Facebook-oldala

A dél-balatoni térség egyetlen fedett fürdőjének bezárása azért vált szükségessé, mert a létesítmény műszaki hibák miatt alkalmatlanná vált vendégek fogadására: tetőszerkezete beázott, járófelülete felhullámosodott, miközben építési munkáinak szavatossága lejárt. Amint az a polgármesteri posztban olvasható, "tervezési hibák, a kivitelezés elégtelensége, a karbantartás hiányosságai okán ... vagy azonnal, vagy rövid időn belüli cserére szorul egy csomó minden".

A Siófok és Balatonszabadi határán álló, kívül-belül mutatós létesítmény együttesen 800 négyzetméter vízfelületet, hat medencét, két óriási csúszdát és több kényeztető szolgáltatást kínált vendégeinek, köztük azoknak, akik mozgásszervi, nőgyógyászati vagy reumatológiai panaszaik enyhítésére gyógykúra céljából keresték fel.

A négy évszakos turisztikai desztinációt vizionáló város sok látogatót veszítene, ha a tavaszi, őszi, téli hónapokban Siófokra látogatóknak nem lenne hol megmártózni és eltölteni egy fél vagy akár egész napot a kényeztető szolgáltatások gyűrűjében. S egyelőre a tanintézményeknek is hiányzik a fürdő, az óvodás és iskolás korú gyerekek és a város közeli települések kisdiákjai ugyanis a Galeriusban kapták az első úszóleckéjüket.