Egymillió munkahely került veszélybe Romániában

Forrás: turizmus.com

 2020. március 17. 10:30

Több mint egymillió munkahely került veszélybe Romániában a Covid-19 járvány miatt kialakuló gazdasági válság hatására.

Ez az ötmillió foglalkoztatottnak több mint az egyötöde – derül ki a Frames tanácsadó cég friss felméréséből, amelyet a Romania Insider szemlézett. Az anyag szerint egyébként Románia hamarosan recesszióba süllyed, hacsak nem vezetnek be azonnal intézkedéseket. Több tízezer vállalkozás és egyéni vállalkozás dobhatja be a törölközőt a járvány miatt.

Bukarest óvárosa néhány évvel ezelőtt. A kávézókban, éttermekben akkor még egymást érték a turisták

Fotó: 123rf.com

Az elemzés azt javasolja, hogy „A hatóságoknak muszáj lenne beavatkozniuk, hogy megmentsék a romániai vállalkozásokat, különösen a mikrocégeket és a szabadúszókat az olyan gazdasági területeken, mint a szolgáltatóipar, a turizmus, a szállítás, a kereskedelem, a rendezvényszervezés, a HORECA, amelyek mind nehéz időszakon mennek most keresztül. Ezek a vállalkozások sürgős segítségre szorulnak, különösen az adózás területén" – írja a jelentés.

A kisvállalkozások azért vannak különösen veszélyben, mert magas a hitelállományuk. A romániai cégek 95%-a mikrovállalkozás, 1-3 alkalmazottal, akiknek nincsenek anyagi forrásaik, hogy átvészeljék ezt az időszakot. Ha az állam nem segíti őket adókedvezményekkel, akkor többségük kénytelen lesz bezárni és ez több mint egymillió állást érinthet majd. Sok helyen már fizetésnélküli szabadságra küldték a dolgozókat, ezután a tömeges leépítések és munkanélküliség jöhet.