Egyre több magyar fedezi fel Leonardo emlékhelyét

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. július 16. 14:20

Halálának 500. évfordulója alkalmából exkluzív kiállítással és programokkal emlékeznek Leonardo da Vincire a franciaországi Amboise-i kastélyban. A Loire partján álló védett műemlék épületben minden a világhírű polihisztorról szól.

A héthektáros park közepén épített különleges épületegyüttesben, ahol Leonardo utolsó otthonára talált, mindössze három évet töltött el. Az akkori francia király, I. Ferenc meghívására Itáliából érkezett 1516-ban, s az uralkodó első festője, mérnöke és építésze lett, munkáját évi 700 aranytallérral jutalmazták.

Leonardo a kastélyban főleg rajzolással, a csatornázás fejlesztésével, városiasodással és építészettel foglalkozott, miközben a királlyal közeli barátságba került, hiszen az uralkodó második apjának tekintette a polihisztort.

A kastély, ahol Leonado utosó három évét töltötte

Fotó: Mentusz Károly

Mikor Leonardo 1519 tavaszán megbetegedett, végrendelkezett és azt kérte, hogy a kastély parkjában temessék el, ami kívánsága szerint meg is történt. Az első sírhelyét napjainkban Leonardo hófehér mellszobra jelzi a helyszínen.

Később, 1863-ban Arséne Houssaye, a franciaországi  múzeumok akkori felügyelője ásatásokat végzett a parkban és – többek között –  Leonardo csontvázát is megtalálta, amelyet sikerült azonosítania. Végül a művész földi maradványait 1871-ben, a kastély közelében levő Szent Hubert kápolnában helyezték örök nyugalomra. A síremléke előtt ma is sokan fejet hajtanak.

A festményreprodukción I. Ferenc király a haldokló Leonardóval

Fotó: Mentusz Károly

A mostani emlékévre egy reprezentatív kiállítással rukkoltak elő a rendezők, akik makettek, filmek, 3D-s vetítő segítségével mutatják be Leonardo életét és találmányait.

De a vendégek  láthatják a mester szobáját is, ahol dolgozott. Az épületegyüttes alagsorában pedig negyven modellt állítottak ki, amelyeket Leonardo rajzairól és vázlatairól készítettek.

A kastély parkjában már korábban olyan oktatási- és kulturális tanfolyamatot indítottak el, amelyet számos hangterminállal és gépekkel illusztrálnak. Ezeket mind Leonardo elképzelései ihlették.

A védett műemlék  különleges parkja

Fotó: Mentusz Károly

Az utóbbi időben egyre több országból, nagy számban érkeznek Amboise-be azok az érdeklődő turisták, akik a kastélyt és Leonardo da Vinci hagyatékát szeretnék megismerni.

Közöttük mind több magyar látogatót is találni, akik szintén igyekeznek felfedezni az itáliai származású polihisztor és festőóriás franciaországi emlékhelyét.

Kapcsolódó cikkek

Költözik a Mona Lisa

2019. július 01.