Egyre több országból tiltják ki a brit turistákat az omikron miatt

Forrás: turizmus.com

 2021. december 20. 16:46

A hétvégén Németország bejelentette, hogy néhány kivételtől eltekintve nem engedélyezik az Egyesült Királyságból érkező turisták belépését az országba az omikron vírusvariáns gyors terjedése miatt.

Az intézkedés december 19-én éjjel lépett életbe. Németország nem az első állam, amely korlátozza a brit turisták beutazását, nem sokkal korábban francia kormány hozott hasonló intézkedést – írja a ttgmedia.co.uk.

Jelenleg 15 országban vannak tiltólistán a brit állampolgárok, például Ausztráliában, Kínában, Új-Zélandon, Malajziában, Indonéziában, Japánban és Izraelben.

Mostantól csak olyan brit állampolgárok léphetnek be Németországba, akik ott lakóhellyel rendelkeznek. Az Egyesült Királyságból hazatérő német állampolgárokat is beengedik, de mindkét esetben előzetes online regisztráció, negatív PCR-teszt vagy antigénteszt szükséges. Mindezek után a belépésre jogosultak – oltási státuszoktól függetlenül – 14 napra otthoni karanténba kell vonuljanak.

Korábban a világ egyik legerősebb útlevelének számított a brit, most az omikron terjedése miatt több fél tucat országba nem lehet vele belépni

Fotó: 123rf.com

A brit beutazások korlátozására azután került sor, hogy a németországi Robert Koch Intézet a legmagasabb kockázatú országok közé sorolta be az Egyesült Királyságot. Ugyanebbe a kategóriába került az intézet listáján Dánia, Franciaország, Norvégia és Libanon is.

A brit turisták kitiltását a franciák, a németek és a fent említett tucatnyi állam mellett más országok is bevezethetik. A The Sun értesülései szerint Spanyolország várhatóan hamarosan szigorítja a britek belépésének feltételeit, pedig a 12 évesnél idősebbek közül már most is csak a teljes mértékben vakcinált személyek utazhatnak be hozzájuk.

A spanyol kormány december 22-én rendkívüli ülést tart, ahol elemzik a helyzetet és várható szigorításokról egyeztetnek.

Tegnap az Egyesült Királyságban 82 ezer új fertőzöttet regisztráltak.