Egyre több panasz érkezik a gyerektáborokra, szabályozást sürget a FEOSZ

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 09. 16:45

Növekszik a nyári gyermektáborokra érkező panaszok száma, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerint ezért szükség van új jogi szabályozásra.

A nyári szünidő alatt sok szülő küldi táborba gyermekét, azonban nem
mindegy, hogy milyen körülmények közé kerül a gyermek. Hatalmas a
választék a napközis táboroktól az ottalvós táborokig. A tapasztalatok pedig szintén széles skálán mozognak. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének küldött e-mailekben arról számolnak be a családok, hogy a beígért program teljes egészében elmaradt, a napi négyszeri étkezésből csak kettőt kaptak a gyerekek, a nagy forróságban nem kaptak egyáltalán vizet, a kézműves foglalkozásokon csak úgy vehettek részt, ha vittek magukkal felszerelést, pedig erről előzetesen nem volt tájékoztatás.A legnagyobb hiányosság, amivel napi szinten lehet találkozni, hogy nincs meghatározva, ki lehet táboroztató, nincsen személyi feltételhez kötve a tábor szervezése, hanem jelenleg bárki, bárhol szervezhet tábort, ha maga a táborhely megfelel a feltételeknek – állapítja meg a FEOSZ.

A szövetség szerint ezért nagyon fontos, hogy minél több helyről megpróbáljanak információt gyűjteni a szülők az adott táborról, akár személyesen, akár a közösségi médiában.

A másik fontos kérdéskör, hogy valóban a beígért szolgáltatásokat nyújtja-e az adott tábor, vagy csak hangzatos nevekkel történik a hirdetés, azonban valós szolgáltatás nincs mögötte. Mint közleményükben írják, előfordult olyan extrém eset is, hogy az ingyenesnek hirdetett programért a helyszínen mégis fizetni kellett. A buszban játékokat, édességet árultak a gyerekeknek sokszoros áron. Az is megtörtént, hogy nem megfelelő számú felnőtt kísérő vett részt a gyerekekkel a programokon, az utazáson, ezzel már veszélyeztetve a testi épségüket is.

A panaszok nagy része arról is beszámol, hogy sok esetben magánszemélyek hirdetnek, és nem kapnak se számlát, se nyugtát a befizetett összegekről a szülők, így utóbb azt is nehéz bizonyítani, hogy pontosan mekkora összeget fizettek ki.
Ha valóban nem megfelelő szolgáltatást nyújtott a tábor, akkor árleszállítást lehet követelni a táboroztatótól. Ennek alapvető feltétele, hogy tudjuk bizonyítani, milyen szolgáltatást ígért a tábor, mennyi vételárat fizettünk ki, tehát mindenképpen szerződést kell kötni a táboroztatóval, amiben rögzítésre kerülnek ezek az alapvető feltételek, vagy legalább tegyük el a szórólapot, mentsük le a hirdetést tartalmazó weboldalt – javasolja a FEOSZ.

A FEOSZ azt javasolja a szülőknek, próbáljanak meg minél több információt beszerezni a táborról, táboroztatóról, és kössenek írásban szerződést

Fotó: 123rf.com

Az egyesület szerint túl sok segítséget nem kapnak a felháborodott szülők. A FEOSZ-nak tett bejelentésekből kiderül, hogy megkerestek több szervet, hatóságot is. A rendőrség a bejelentést elutasította, az egyik esetben a NAV indított eljárást, de ez önmagában a problémát nem oldja meg.Összességében a gyermektáboroztatás helyzete még mindig nem megnyugtató Magyarországon, nincs egységes rendszer, és törvényi szabályozás sem arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy táboroztatónak – olvasható a FEOSZ közleményében. Ezért közlésük szerint a szövetség megkeresi a fogyasztóvédelemért felelős Igazságügyi Minisztériumot is, hogy felhívja a figyelmet a jogszabályalkotás szükségességére. Mint írták, a FEOSZ jó pár évvel ezelőtt már kezdeményezte a gyerekek nyári táboroztatása érdekében minimum a regiszter, bejelentési kötelezettség előírását, akkor azonban a választ kapták, hogy nincs szükség változtatásokra.