Egyre trendibb a régi-új tojáshéjfestés

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2022. november 17. 10:00

A Kína Santung tartományában lévő Linyi város hatalmas múltra tekint vissza, így otthona számos hagyományos népművészetnek is. Ennek egyik ikonja a Feihszian megyei tojáshéjfestés.

E népművészeti ág a festészet és a kalligráfia művészetét ötvözve hagyományos operaszereplők arcsminkjét rajzolja meg speciálisan feldolgozott tojáshéjakra. A népi kézművesek szerint a feihsziani tojáshéjfestés több mint 200 éves múltra tekint vissza. Az operaszereplők sminkjét eleinte papírra, szövetre, legyezőkre és esernyőkre festették, majd később ovális tojáshéjakra rajzolták, és a hátuljára írták fel a szereplők nevét.

Hagyományos operaszereplők sminkje tojáshéjra festve

Fotó: SilkRoad

Annak érdekében, hogy a tojáshéjfestést minél többen megismerjék, Zsao Limei népi kézműves 2015-ben saját stúdiót hozott létre, és továbbfejlesztette a tradíciókat. Az alkotás folyamata során Zsao „rajzfilmesítette” a hagyományos arcsminket, tökökre, teáscsészékre és egyéb tárgyakra is ráfestette. Az újonnan kifejlesztett alkotások, mint például a tündér arcsmink és a teacup kisállat nagyon népszerűek az emberek körében.

Zsao Limei munka közben

Fotó: SilkRoad

Az elmúlt években Zsao Limei révén nemzetközileg is kezdik megismerni ezt a régi kínai tradíciót. A tojáshéjfestés nemcsak a hagyományos kínai népművészet része, hanem fontos képviselője a kínai népi szellemi kulturális örökségnek, ami elindult világhódító útjára.

(X)