Egyre zöldebbé válik Málta turizmusa

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. március 01. 09:24

A szigetország turizmusát újragondoló koncepció sikeréről, fenntarthatósági törekvéseikről és a külföldi vendégek figyelmére méltón számot tartó programokról is beszélt szerkesztőségünknek John-Mary Attard, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal régiós igazgatója.

Turisztikai szempontból milyen eredményeket hozott a 2022-es év és mire számítanak az idei évben?

2022-ben 2,3 millió turista látogatta meg Máltát, ami 83 százaléka a 2019-es rekordévben elért forgalomnak. A turizmus által termelt bevétel mintegy 2 milliárd eurót tett ki, ami fejenként átlagosan 880 eurós költést jelent. Az eredménnyel összességében nagyon elégedettek vagyunk, hiszen az első negyedévben még életben voltak a Covid miatt bevezetett korlátozások. Az idei évben minden tekintetben szeretnénk túlszárnyalni a tavalyi eredményeket.

John-Mary Attard

Fotó: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Mennyiben tekinthető az eredmény a 2021-ben megújult, „Recover, Rethink, Revitalise" (Állj talpra, gondold újra, éledj újjá) mottójú turizmusstratégiának?

A koncepcióban a legfontosabb összetevő, hogy a „Recover" jegyében a kormánynak és a turisztikai hivatalnak sikerült újraindítaniuk a fő küldőterületekről érkező légijáratokat. Ez volt a kulcs, hiszen hiába mozgatunk meg hatalmas összegeket a marketingben, ha nem állunk összeköttetésben a legfontosabb desztinációinkkal.

A stratégia fontos célként tűzte ki a szezonalitás kiegyenlítését, ebben szintén sikeresek voltunk: a megvalósult forgalom nem csak a főszezonra koncentrálódott, szépen eloszlott az őszi-téli-tavaszi szezonban.

A harmadik „R", az újraélesztés célja a máltai turisztikai termék újragondolása és naprakésszé tétele. A termékfejlesztésben nagy jelentősége volt a Covid alatt bezárt szállodák beruházásainak, az ezek keretében elvégzett felújításoknak és bővítéseknek. Sok új szálláshely nyílt, köztük több magas kategóriájú, fizetőképes vendégkört megcélzó butikhotel jelent meg a kínálatban. A szakmabelieknek biztosított képzések révén a vendéglátás személyi oldala is fejlődött. Így több aspektusból, a termék-, a szolgáltatások és a kiszolgálás oldaláról is újra tudtuk tervezni a máltai turisztikai terméket.

Milyen szerepe jut a termékfejlesztésben a fenntarthatósági törekvéseknek?

Fenntarthatóság címszóval a máltai kormány ebben az évben 700 millió eurót szán egyebek mellett a zöld területek fejlesztésére, jó példa erre a sziget északi részén lévő Majjistral Nature and History Park, ahol a természeti és történelmi érték megőrzése és megújítása kéz a kézben zajlik. A program keretében számos tematikus útvonal is létesült. A sziklás Máltát zöldebbé tevő törekvések eredményét a turisták és a helyiek is élvezik. A frissen bevezetett, az energiahatékonyságot, a víztakarékosságot és a vegyszerek használatának minimalizálását vizsgáló öko minőségbiztosítási rendszerben minden egyes turisztikai szektorban működő ingatlant és szolgáltatást minősítenek. A fenntarthatósági intézkedések ugyanakkor nem csak a turizmust, hanem az ország egyéb gazdasági területeit érintik.

Sikerült-e visszacsalogatni a magyar turistákat az országba?

Magyarország ugyan másodlagos piacot jelent számunkra, de nagyon büszkék vagyunk az elért eredményre, hiszen a számok megközelítették az etalonnak tekintett 2019-es évi adatokat. Az akkor 38 ezer magyar vendéggel szemben 2022-ben több mint 36 ezren érkeztek hozzánk Magyarországról. További optimizmusunkat megalapozza, hogy a két ország közötti összeköttetés továbbra is nagyon jó, a téli szezonban a Wizz Air és a Ryanair is heti 3-3 járatot üzemeltet Budapest és Valletta között, a főszezonban légitársságonként heti 4-5 járat várható, Bécsből az Air Malta, a Malta Air is indít járatokat.

Milyen attrakciókat helyeznek az idei évben marketingkommunikációjuk központjába?

A legfőbb vonzerőnk a három sziget sajátos, máltai karaktere, mely önmagában is vonzó a turisták számára. Desztinációnk ugyanakkor nem csak a napról és a tengerpartról szól, kortól, nemtől és érdeklődéstől függetlenül mindenkinek tudunk vonzó attrakciót kínálni. A tengerparti örömök mellett fontos kiemelni a történelmi és kulturális emlékek gazdagságát és programkínálatát, Valletta, Mdina és a három város kivételes jellegét. Szót kell ejtenünk a tenger gyümölcseire fókuszáló gasztronómiai kínálatról, melynek a legfontosabb helyszíne Marsaxlokk. A Máltánál melegebb és zöldebb Gozo és az apró Comino tovább színesíti a kínálatot. Sokan érkeznek családi nyaralásra, a búvárkodás, az angoltanulás, a sport-, outdoor- és aktív turisztikai lehetőségek kedvéért.

A MICE iparág mellett az elmúlt években az esküvői- és a filmturizmusnak is egyre jobbak a feltételei. Málta egyre népszerűbb úti cél azoknak a turistáknak a körében is, akik a helyiekkel és az általuk termelt ételekkel, termékekkel és ezek készítési módjával szeretnének megismerkedni.

Melyek lesznek az idei év legfontosabb programjai?

Most értek véget a végre normál kerékvágásban megtartott karneválok, közeleg a húsvét, mely a máltaiak egyik legnagyobb ünnepe. Az idén április utolsó hetében rendezik meg a Nemzetközi Tüzijáték Fesztivált, a világszerte ismert előadókat színpadra állító Isle of MTV Malta 2023 ingyenes koncertjeit júliusban tartják. 2023 kiemelt programja lesz a szeptemberi EuroPride. Mindezek mellett visszatérnek a klasszikus- és komolyzenei koncertek, a jazz fesztiválok, a sportesemények, köztük a Rolex Middle Sea Race vitorlásversenye, és az elmaradhatatlan festak áprilistól egészen október végéig.