Egységes szigorítások Belgiumban

Forrás: MTI

 2020. október 29. 10:38

A belga szövetségi kormány úgy döntött, hogy összehangolja és egységesíti a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott, egymástól jelentősen eltérő regionális szabályokat, az éjszakai kijárási tilalmat is magukban foglaló intézkedések szerda éjfélkor léptek érvénybe.

A belga hivatalos közlönyben szerda éjjel megjelent új miniszteri rendelet szerint kijárási tilalom lép érvénybe az ország egész területén éjfél és reggel öt óra között. Az intézkedés nem változtat a belga főváros és az ország francia nyelvű tartományában, Vallóniában nemrégiben bevezetett szigorúbb, este 22 és reggel hat óra között érvényes kijárási tilalmon.

A bárok és éttermek, a mozik, a fitneszközpontok, beleértve a szaunákat és az uszodákat is, zárva tartanak. A kulturális, a szabadidős és a sporttevékenységre is vonatkozik a tilalom. A hivatásos sportversenyeket és tréningeket csak közönség nélkül tarthatják meg. Amatőrök számára a versenyek és az edzések elmaradnak, kivéve a 12 év alatti gyermekek sporteseményeit.

Gent város Belgium flamand régiójában – idén nem lesz karácsonyi vásár

Fotó: 123rf.com

Vásárolni családonként egy ember mehet, egy vásárló legfeljebb harminc percig tartózkodhat az üzletben. A boltokban be kell tartani a másfél méteres távolságot, tíz négyzetméterenként csak egy vásárló vagy ügyfél tartózkodhat.

A piacok továbbra is nyitva tarthatnak, azonban élelmiszert helyben fogyasztásra árusítani tilos. A bolhapiacokat be kell zárni, a karácsonyi vásárokat nem tartják meg.

A távmunka kötelezővé válik ott, ahol ez megoldható. Az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése kötelező a repülőtereken, a vasútállomáson, beleértve a peronokat és a megállóhelyeket, és minden utas számára a közösségi közlekedési eszközökön. A maszkviselés Brüsszelben és a hozzá tartozó régió egészében éjjel-nappal kötelező.

A 11,5 milliós országban a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben 11 038 ember halt meg, a hét folyamán átlagosan naponta 59, szerdán azonban 104 haláleset történt Belgiumban. A szakértők arra számítanak, hogy a hét folyamán a pozitív vírustesztek napi száma át fogja lépni a 20 ezret.