Együttműködés a Pilis-Dunakanyar fejlesztési stratégia megvalósításáért

Forrás: MTI

 2022. március 12. 07:52

Együttműködési megállapodást írt alá tíz szervezet az Átölel a Pilis-Dunakanyar 2030 fejlesztési stratégia megvalósítása érdekében

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára pénteken Szentendrén elmondta, hogy az Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetséget az ország egyik legrégebbi turisztikai tájegysége megfelelő infrastrukturális fejlettségi szintjének elérése érdekében hozták létre 2021-ben, és 10 szakmai munkacsoportjával együttesen megalkották a térség 2030-ig szóló fejlesztési stratégiáját.

Az együttműködésben részt vállaló szervezetek között ott van a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ valamint a Mahart Passnave is

Fotó: 123rf.com

Hozzátette, hogy a stratégia megvalósítása érdekében a tagszervezetek együttműködési megállapodást írtak alá. Az aláírók: az Átölel a Pilis-Dunakanyar Egyesület, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt., a MÁV Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. és a Mahart Passnave Kft.

Vitályos Eszter emlékeztetett: bő egy éve vette át a térség választókerületi elnöki tisztét, és ez alatt az idő alatt sikerült 68 uniós pályázatot elnyerni, több mint 9 milliárd forint értékben.

Csobánkán, Leányfalun, Pilisvörösváron, Pilisborosjenőn, Ürömön 1,3 milliárd forintból újulnak meg és épülnek új bölcsődék; a helyi mikro-, kis- és középvállalkozások egymilliárd forintot nyertek; a Magyar falu programban a térség 11 településének 96 projektje összesen 1,5 milliárd forintot kapott; a szentendrei déli vízbázis kármentesítésére és megóvására 5,5 milliárd forintot biztosított a kormány - közölte.

A köznevelés-fejlesztés területén Pilisborosjenőn tornaterem építésére 500 millió forintot, Izbégen tanteremfejlesztésre 560 millió forintot, Pilisvörösváron tanuszoda létesítésére 830 millió forintot kaptak, és tizenkét sportpark fejlesztésére is sikerült forrásokat szerezni.

Az Átölel a Pilis-Dunakanyar 2030 fejlesztési stratégiát a Pest megye 3. számú választókerületéhez tartozó 17 település egységes fejlesztésére dolgozták ki.