Kiemelt borászati központtá fejlesztik a Szépasszonyvölgyet

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. június 04. 14:03

A következő időszakban kiemelt borászati központtá fejlesztik az egri Szépasszonyvölgyet. Ennek megvalósítására stratégiai megállapodást kötöttek az érintett partnerek.

Tavaly 300 ezer vendéget fogadtak a völgyben, miközben az idén ennek a további növekedésére számítanak - tudtuk meg Tarnay Évától, a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesületének elnökétől.

Pincék és teraszok az egri Szépasszonyvölgyben

Fotó: Mentusz Károly

A 14 tagot számláló szakmai civil szervezet - amely borászokból és vendéglátósokból áll -,  másokkal együttműködve fontos feladatának tekinti a fejlesztéseket. Az egyesület a völgy kedvező természeti adottságait kihasználva tavaly elkészítette a Lendületben a Szépasszonyvölgy című projektet, amely a jövőről szól. A megvalósítását pedig az egri önkormányzat közgyűlése is támogatja.

A program négy fontos elemből áll. Az egyik az együttműködést jelöli meg a város önkormányzatával, amely már létre is jött.  A másik, hogy megteremtsék az völgy infrastruktúrájának alapjait, amely - többek között - magában foglalja az útépítést, a szemétszállítást, a virágosítást, a fűnyírást, illetve a tömegközlekedés feltételeit. Már ezekben is történt előbbre lépés. Tavaly például világítást kapott a völgy középső parkja.

A Márai Látogatóközpont

Fotó: Mentusz Károly

Az egyesület szorosan együttműködik a Szépasszonyvölgyben található Márai Látogatóközponttal, ahol nyáron kertmozi is  működik és még ebben az évben nagyobb koncerteket is rendeznek. Ugyanakkor a vendégvárók  a  borokhoz kapcsolódó tematikus programokat állítottak össze, amelyeket a nagyobb eseményekhez kötnek.  Legközelebb június 23-án, a rozé borok jelentőségéről  tartanak bemutatót, amikor a résztvevők meg is kóstolhatják a pincészetek ebbéli termékeit.

A program negyedik pillére a kommunikációról és a marketingről szól. Ezt figyelembe véve készítették el a völgy arculati tervét. Emellett az egyesület saját marketing szakembert is foglalkoztat. A boraikkal megjelennek az egri strandon, illetve a várban is, hogy ezzel is népszerűsítsék a termékeiket. Nemrég a Völgy Kódexet is megírták, amely a hitvallásról, a közös célokról, a borok minőségéről szól.

A pihenőparkban is elidőzhetnek a vendégek

Fotó: Mentusz Károly

Tarnay Éva arról is beszámolt, hogy a közelmúltban megválasztották a 2018-as Völgy Borát, amely  pincészeteket reprezentálja. Ezeket hamarosan meg is kóstolhatják majd a vendégek. A következő időszakban pedig arra törekszenek, hogy néhány év múlva a Szépasszonyvölgybe érkező turisták helyben kóstolhassák meg a történelmi egri borvidék teljes termékskáláját. Így a vár  és a gyógyfürdők mellett a borok is hűen reprezentálhatják majd a város turisztikai  kínálatát. Ezzel pedig a Szépasszonyvölgy egy új borászati desztinációként kerülhet fel hazánk turisztikai térképre.