Együttműködik a Pannonhalmi Főapátság és a Néprajzi Múzeum

Forrás: turizmus.com

 2020. december 04. 11:48

A két intézmény együttműködésének célja összetett: gyűjteményi kutatás, annak múzeumi szemléletű feldolgozása és egy kortárs művészeti kiállítás megvalósítása a Főapátság kiállítóterében, a bencés szerzetesközösség, a Néprajzi Múzeum kutatócsoportja és kortárs művészek részvételével.

A Pannonhalmi Főapátság az elmúlt években egy-egy tematikus vezérfonalra fűzte spirituális és kulturális programkínálatát. A 2020-as évad rendezvényei és kiadványai a Vendégségben témakör köré épültek, míg 2021-ben az Emlékezet témájának feldolgozására vállalkoznak.

2019-ben a pannonhalmi bencés szerzetesközösség a Néprajzi Múzeum …NYITOTT MÚZEUM… kutatási projekt tudós közösségét kereste meg a 2020-as Vendégségben tematikus évadra tervezett kortárs kiállítás szervezésének szándékával.

A kiindulópontot a Főapátság többszáz éves gyűjteményei jelentették, amelyekbe meghívást kapott a múzeum kutatókból, muzeológusokból, művészeti kurátorokból álló kutatócsoportja, kortárs művészekkel kiegészülve.

A 2020-as rendezvények ütemezését jelentősen átalakította a mai napig tartó világjárvány, amely a helyszíni kutatást, az együttműködésre és részvételre épített közös munkát egyaránt lelassította.

Az intézmények nevében Hortobágyi T. Cirill főapát (b) és Dr. Kemecsi Lajos főigazgató aláírásával fejezte ki a szakmai és partneri kapcsolat létrehozását

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Egy rövid leállás után az a stratégiai és szakmai döntés született, hogy folytatódjon a munka, egyúttal íveljen át a következő, 2021-es kulturális és spirituális évadra, amelynek témája: az Emlékezet.

A két évad tartalmilag erősen kapcsolódik egymáshoz. A vendégség egyfelől az eredetileg tervezett kiállítás témája, másfelől kutatói és alkotói módszere volt: a szerzetesközösség vendégségbe hívta a tudósközösséget. A vendégség, mint gesztus egyfajta módszertani keret, ami a kiállítási koncepció alapját képezi.

Az emlékezet azonban inkább a gyűjtemény és a gyűjteményi tudás a kiállításban is megjelenő gondolatává vált. Ami nem változik 2021-ben: a tudósközösség továbbra is a szerzetesek vendége lesz, de a részvételi kutatás és alkotómunka már az emlékezet fogalmára fókuszál.

 

Láthatatlan spektrumok – a kiállítás és a kapcsolódó modulok

Kiállítás a Pannonhalmi Főapátság Főmonostori kiállítóterében 2021. március 21. és szeptember 5. között.

A Láthatatlan spektrumok című kiállítási projekt több, egymással összefüggő modulból áll, és egy nagyon szélesen értelmezett együttműködésen alapul: kutatók, művészek, alkotók, a szerzetesközösség tagjai és a Főapátsági gyűjtemények világi vezetői között.

A tavasztól látogatható munka központi eleme a Láthatatlan spektrumok című kortárs művészeti kiállítás a Főmonostori kiállítótérben – amelyen a közös munkába bevont művészek és alkotók gyűjteményi tudásból és gyűjteményi tárgyakból kiinduló, a kutatás során létrehozott alkotásai, művei lesznek láthatók.

Ehhez kapcsolódik egy szubjektív archívum, amelynek létrehozásában a szerzetesközösség tagjai működtek együtt a kutatókkal és kurátorokkal a Főapátsági gyűjtemények feldolgozásával, saját, személyes szempontjaik közös munkába illesztésével.

Ezt formálja tovább és egészíti ki a Néprajzi Múzeum gyűjteményében található, az 1900-es évek első évtizedeiből származó, a pannonhalmi/győrszentmártoni lokális közegre vonatkozó fényképanyag tudáscserén és tudáskörforgáson alapuló muzeológiai feldolgozása.

A gyűjteményi munka ambíciója továbbá, hogy a Főapátság láthatatlan gyűjteményi tereit is körvonalazza, ennek legalább részleges láthatóságát biztosítsa a szabadon és vezetéssel bejárható főmonostori terekben és a turistaútvonalon, amelynek utolsó állomása a Főmonostori kiállítótér – ahol tavasztól őszig a Láthatatlan spektrumok című kortárs művészeti tárlat fogadja a látogatókat.