Ehető QR-kódokkal népszerűsítik a sportolást a Kékszalag idején

Forrás: turizmus.com

 2021. július 16. 09:20

Az év legnagyobb vitorlás versenyére, a Kékszalag Raiffeisen Nagydíj kezdetére időzítették azt a családi programot, amelynek segítségével az egészséges életmódra, a sportok szeretetére és a családi pénzügyek tudatos tervezésének fontosságára is fel szeretnék hívni a figyelmet.

Ehető QR-kódokkal díszített süteményt kapnak azok a gyerekek, akik megígérik, hogy a jövőben többet fognak sportolni, esetleg kipróbálják a vitorlázást – olvasható a programról a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben.

A sütemény azoknak jár, akik részt vesznek Füred kapitány, a balatoni mesehős kincsvadászatán és felfedezik Balatonfüred rejtett kincseit, ahol számos hajózással kapcsolatos szobrot, épületet és más turisztikai látványosságot kell megtalálniuk a július 22-én kezdődő Kékszalag vitorlásverseny idején.

 

A leghíresebb füredi cukrászdák támogatják az akciót

A kincskereső családok a süteményekre tett QR-kódok leolvasásával indulhatnak majd el a felfedezőútra. Mindeközben igazi kulináris élményekkel is gazdagodhatnak, hiszen a kincsvadászat alatt több ikonikus cukrászdát és fagylaltozót is fel kell keresniük. A kincsvadászat a Balaton egyik leghíresebb cukrászdájából, a Bergmann cukrászdából indul és a tavalyi év legjobb balatoni fagyizójának választott Bagaméri fagylaltozóig tart.

A kincsvadászok megtudhatják, mi köze Széchenyi Istvánnak a balatoni hajózáshoz és hogy pontosan mennyi pénzt adott a legnagyobb magyar arra, hogy 175 éve elindulhasson az első gőzhajó a Balatonon. Milyen szerepet játszott  Bujtor István életében  a vitorlázás és mennyibe került a Pogány Madonna című film elkészítése. A Füred belvárosában elrejtett QR-kódok segítségével az is kiderül, hogy mennyibe kerül az a hajó, amellyel tavaly Kékszalagot nyertek az egytestű hajók kategóriájában. Az akció nem titkolt célja, hogy a sportok mellett a családok pénzügyi tudatosságát is növeljék a Balaton kulturális, történelmi nevezetességeinek megismertetése mellett.Szeretnénk a szülők figyelmét felhívni azokra az új fizetési megoldásokra, amelyek már több balatoni vállalkozónál is elérhetőek: ennek köszönhetően sok helyen már QR-kóddal is  kifizethetjük a lángost, vagy akár a hűsítő limonádét – mondta Éskovács Péter, az akció egyik szervezője.

furedkapitany

Füred kapitány, a balatoni mesehős segít a gyermekeknek a kincsvadászat során

Fotó: Cs.M.

A balatoni mesehős, Füred kapitány, az amerikai vitorlás szövetség (American Sailing Association) honlapján található „Miért tanítsd meg a gyermekedet vitorlázni?” című cikkét is elérhetővé tette a gyerekek és a szülők számára, ezzel is népszerűsítve a sportolást. Az írást szintén egy süteményre irt QR-kód segítségével olvashatják el a szülők. A szövetség szakemberei szerint a világon csak kevés olyan sport van, ami legalább annyi életleckét tartalmaz, mint a vitorlázás. Csapatszellemre, mérnöki, tervezési munkára, történelemre, türelemre, óceanográfiára, földrajzra, csillagászatra, ökológiára tanít, mindezt egy csapásra. Ez az oka annak, hogy a szövetség úgy gondolja, hogy minden gyereknek meg kellene tanulnia vitorlázni.