Éjszakai túrán mutatnak be három nevezetességet a budai Várban

Forrás: MTI

 2020. október 08. 11:38

Éjszakai túrán mutatják be a budai Vár három neves természeti és történelmi értékét. Az első alkalommal szervezett éjszakai túra egy korábban nem látott turisztikai összefogásnak köszönhetően valósul meg.

Az október 31-i Sziklába vájt történelem – Árnyak és fények a Várnegyedben címet viselő program a Sziklakórház Atombunker Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Mátyás-templom Gondnokság szervezésében valósul meg – hangzott el az esemény szerdai sajtóbejárásán.

A budai Várnegyed felszíni látnivalói alatt egy kevésbé ismert, több kilométer kiterjedésű barlangrendszer húzódik, mely sok évszázados történelmi emlékeket is rejt.

A program első felében a résztvevők a Sziklakórház földalatti létesítményének egykor szükségkórházként funkcionáló termeit járhatják be. A látogatók egy zseblámpás történelmi időutazáson megismerkedhetnek a Várnegyed és Budapest második világháborús és 1956-os történelmének időszakaival.

A Várnegyed természetes barlangját a Duna-Ipoly Nemzeti Park üzemelteti

Fotó: Egri Csaba

Ezt követően az érdeklődők egy üvegajtón át léphetnek majd a budai Vár Duna-Ipoly Nemzeti Park által üzemeltetett természetes barlangba, ahol a föld alatti termek és folyosók hosszú során keresztül fény derül arra, hogy az évszázadok alatt hogyan alakultak át a természetes eredetű barlangüregek labirintusszerű pincékké és hogyan hasznosították őket a legkülönfélébb módon a borospincétől a börtönön át az óvóhelyig.

A program harmadik részeként a 800 éves Mátyás-templom panorámaterasza tekinthető meg, ahonnan 360 fokban látható az esti fényárban úszó főváros. A toronyba 197 lépcsőfok visz fel. A kilátóterasz 360 fokban körbejárható, így a látogatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy megcsodálják Budapest legszebb látnivalóit és megismerkedjenek többek között a templom tornyaival, s a velük kapcsolatos legendákkal, továbbá a harangok történetével.

A másfél-két órás időtartamú túrák október 31-én este óránként indulnak a Sziklakórház Atombunker Múzeum bejáratától, egy alkalommal maximum 10 résztvevőt engednek be. A járványügyi helyzetre való tekintettel a maszk viselése kötelező.

A túráról bővebb információk a www.varbarlangiseta.hu és a www.sziklakorhaz.eu weboldalon találhatók.