El Greco több mint félszáz remekműve látható a Szépművészetiben péntektől

Forrás: MTI

 2022. október 26. 18:42

Több mint félszáz saját kezű alkotást vonultat fel az európai képzőművészet egyik legeredetibb alkotójaként számon tartott krétai-spanyol mestertől, El Grecótól (Domenikosz Theotokopulosz) a Szépművészeti Múzeum péntektől látható kiállítása.

El Greco életművét 1614-es halála után szinte elfelejtették, és csak a 19-20. század fordulóján fedezték fel újra. Ebben volt némi szerepe Nemes Marcell magyar műgyűjtőnek is, akinek kollekciója egykor tizenkét El Greco-képet is tartalmazott – idézte fel a tárlat sajtóbejárásán a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László hozzátette: noha a budapesti múzeum rendelkezik Spanyolországon kívül Európában a legtöbb (öt darab) El Greco-festménnyel, a krétai-spanyol mester életművét még soha nem mutatta be Magyarországon nagykiállítás.

A nyolcéves előkészítés után most nyíló tárlat El Greco egész munkásságát áttekinti, a festő mindegyik korszakából főműveket felvonultatva.

El Greco a 19-20. századi újra felfedezésében szerepe volt Nemes Marcell magyar műgyűjtőnek is

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kiállítás kurátora, Leticia Ruiz Gómez hangsúlyozta: El Greco az európai képzőművészet egyik legeredetibb alkotója, aki egyedülálló pályaívet mondhat magáénak. El Greco az akkor a Velencei Köztársaság által uralt Krétán született, és a bizánci festészeti hagyományoktól indulva, Itáliában a velencei, majd a római iskola hatásait magáévá téve végül a spanyolországi Toledóban letelepedve teljesedett ki életműve.

Erre a hosszú vándorlásra utal a kiállítás nyitó műve, El Greco Idősebb Szent Jakab mint zarándok című festménye, amelyen a bizánci ikonok világát idéző, aranyszínű fülkéből lép elő Spanyolország védőszentje. Beljebb lépve a látogatók hét, tematikus és kronologikus fonalat követő szekcióban ismerhetik meg az életművet, valamint olyan, El Grecót megihlető mesterek alkotásait, mint Tintoretto vagy Veronese.

Leticia Ruiz Gómez kiemelte a Szépművészeti Múzeumban őrzött Bűnbánó Magdolna című festményt. A gyűjtemény legkeresettebb darabjaként méltatott alkotás az Itáliában szerzett tapasztalatok összegzésének tekinthető.

A látogatók hét, tematikus és kronologikus fonalat követő szekcióban ismerhetik meg Greco életművét

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Különleges munka a Krisztus feltámadása című kép is, amely az 1570-es évek óta először hagyja eredeti rendeltetési helyét, a toledói Santo Domingo El Antiguo kolostort.

Különös figyelmet érdemel a Szent Ferenc elragadtatása című festmény is, amelyet nemrég azonosítottak Siedlcében a Greco műveként, és azóta először hagyta el Lengyelországot.

El Grecótól mindössze négy rajz maradt fenn, ezek közül kettő a kiállításban is helyet kapott, bepillantást nyújtva a mester munkamódszereibe.

A 2023. február 19-ig nyitva tartó tárlaton találkozhat először a közönség El Greco Gonzaga Szent Alajos-portréjával is; az egykor Nemes Marcell kollekciójába tartozó festmény a MOL-Új Európa Alapítvány vásárlásának köszönhetően nemrég került a Szépművészeti Múzeumhoz.

A kiállítás 2023. február 19-ig látható a Szépművészeti Múzeumban

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Baán László a megnyitón elmondta, az ideihez hasonlóan erős éve soha nem volt még a Szépművészetinek, de a világ legnagyobb múzeumaiban is legfeljebb néhány évtizedenként fordul elő, hogy négy olyan óriásnak nyílik életműtárlata egy éven belül, mint Cezanne, Bosch, Matisse és El Greco.

Jövőre is várhatók hasonló csúcsok, például 2023 őszére egy nagyszabású Renoir-kiállítást tervez a múzeum.