Eladták a zsibói Wesselényi-kastélyt

Forrás: MTI

 2021. május 18. 12:53

A Szilágy Megyei Tanács áprilisban jelentette be, hogy élni kíván az elővásárlási jogával, és megvenné a zsibói Wesselényi-kastélyt, amelyet évek óta árulnak az örökösök. Az önkormányzat azonban egyelőre nem tudta érvényesíteni elővásárlási jogát, mert az örökösök már korábban eladták az épületet.

A hírt Szilágyi Róbert István, az önkormányzat alelnöke, a kastély megvásárlására létrehozott bizottság vezetője jelentette be. Tervük az volt, hogy ha sikerül megegyezni az örökösökkel, és az önkormányzat tulajdonába kerül a kastély, akkor EU-s forrásokból újítanák fel és kulturális rendeltetést szántak volna az épületnek.

Szilágyi Róbert hangsúlyozta, hogy az önkormányzat jogi úton fogja kérni elővásárlási jogának gyakorlatba ültetését.

A Maszol.ro portál keddi összeállításában azt írja, hogy a kastélyt a Kolozsváron bejegyzett Micro Vision Consult kft. vásárolta meg április 20-án, bő egy héttel azelőtt, hogy a Szilágy megyei önkormányzat a megvásárlásról döntött volna.
A 2020 januárjában bejegyezett Kft. üzleti tanácsadással foglalkozik, tavalyi árbevétele 108 349 lej (8,1 millió forint) volt. A kastélyért 800 ezer eurót (288 millió forint) fizetett az üzletet lebonyolító Artmark Historical Estate Kft-nek.

zsibo_wesselenyi

A megyei önkormányzat azt tervezte, hogy a megvásárlása után EU-s forrásokból felújítják és kulturális célra használják az épületet

Fotó: Facebook/Szilágyi Róbert István

Janicskó András, a kastély örököse szerint a Szilágy megyei önkormányzat kifutott a törvényes határidőből az elővásárlási jog érvényesítésével.

Elismerte, hogy március 29-én a megyei önkormányzat elnöke jelezte az elővásárlási szándékát, de ügyvédei szerint a 15 napos határidő alatt az önkormányzatnak határozatot kellett volna hoznia a vásárlási szándék kinyilvánításáról.

Hozzátette, hogy tudomása van arról, hogy a vásárló máris túladott a kastélyon és hogy ő azt szeretné, ha minél előbb elkezdenék a kastély felújítását, és az épületben Wesselényi-múzeum működne.

A  barokk és klasszicista stílus ötvözésével 1779 és 1796 között felépített kétszintes kastély 2200 négyzetméteres hasznos területtel rendelkezik. A tízhektáros kastélykertből 1,3 hektárt szolgáltattak vissza az örökösnek, a fennmaradó részen botanikus kert működik.

A kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa Teleki Artúrné Wesselényi Ilona volt. Az ő leszármazottja, a Szilágysomlyón élő Janicskó (született Teleki) Éva 17 éven át pereskedett az örökség visszaszerzéséért. Az örökösök azért kényszerültek a kastély eladására, mert belátták: nem tudják előteremteni a felújításhoz, karbantartáshoz szükséges összeget.

A zsibói Wesselényi-kastély az államosítás után iskolaként, majd pionírok (úttörők) házaként működött. Az 1989-es romániai rendszerváltás után is a gyermekek számára szabadidős foglalkozásokat szervező intézmény, illetve a kastélyparkban kialakított botanikus kert irodái működtek benne.

Visszaszolgáltatásáról 2012 tavaszán hozott jogerős ítéletet a bíróság. A Szilágy megyei önkormányzat azt követően élhetett az elővásárlási jogával, hogy korábban a román kulturális tárca lemondott erről.