Energiaturisták áraszthatják el télen Montenegrót

Forrás: turizmus.com

 2022. október 21. 16:30

Montenegró turisztikai ágazata váratlan nyereségre tehet szert az energiaválság idején. Az ország olyan kínálattal készül, amely a digitális nomádok és az utazók újonnan megjelenő, elsősorban Közép- és Nyugat-Európából érkező típusa, az "energiaturisták" számára lehet vonzó.

Az energiaturisták olyan európai uniós állampolgárok, akik a tél folyamán olyan országokba terveznek költözni, amelyekben nem kell olyan sokat fizetni az energiáért, mint hazájukban – írja a Balkan Green Energy News.

Ranko Jovović, a Montenegrói Kereskedelmi Kamara (PKCG) Turisztikai és Vendéglátóipari Szövetségének elnöke elmondta, hogy mivel az EU-ban jelentősen emelkedik az áramszolgáltatás ára, sok európai polgár a közelgő télre Törökországban foglal szállást magának, hogy ott vészelje át a hideg hónapokat.

A nyugatiak körében népszerű még Horvátország is, csak Dubrovnik például közel 60 ezer németországi vendég érkezésére készül egy utazási irodán keresztül.

Ugyanakkor a montenegrói turisztikai ágazat a gyenge aktivitás időszakába lépett, ezért a Turisztikai és Vendéglátóipari Szövetség igazgatótanácsa kezdeményezte egy olyan kampány elindítását, amelynek célja, hogy Montenegrót olyan úti célként népszerűsítsék, ahol a Nyugat- és Közép-Európából érkező vendégek hosszabb ideig maradhatnak azzal a pénzzel, amelyet egyébként otthonukban élelmiszerre és fűtésre költenének.
A találkozón megállapodtak egy munkacsoport felállításában, amely az energiaturisták és a digitális nomádok részére fog ajánlatot készíteni. A munkacsoport a szállodák, az utazási irodák, a Gazdaságfejlesztési és Turisztikai Minisztérium, a Nemzeti Turisztikai Szervezet, a To Montenegro légitársaság és a montenegrói repülőterek képviselőiből fog állni.

Goran Đurović gazdaságfejlesztési és turisztikai miniszter arra kérte a találkozó minden résztvevőjét, hogy készítsenek ajánlatokat a digitális nomádok és az energiaturisták számára, a német és a brit piacra összpontosítva. Ezeket az ajánlatokat a közelgő londoni turisztikai vásáron, a WTM-en is népszerűsíteni fogják.

montenegro_123rf

Montenegró idén az energiaturistákra szabja téli ajánlatait

Fotó: 123rf.com

Aleksandra Gardašević Slavuljica, a Gazdaságfejlesztési és Turisztikai Minisztérium munkatársa elmondta, hogy az energiaturisták először Nagy-Britanniában jelentek meg, ahol a helyi tisztviselők azt javasolták polgáraiknak, hogy a telet töltsék külföldön annak érdekében, hogy csökkentsék megélhetési költségeiket, valamint az ország energiafogyasztását. A trend később átterjedt Németországra, Franciaországra és más nyugat-európai országokra.
Az előrejelzések szerint az energiaturisták legnagyobb részben nyugdíjasok és kisgyermekes családok lesznek, tartózkodásuk időtartamát pedig legalább egy hónapra becsülik.
A felelős turisztikai célpontok néhány hete kezdték el az ajánlatok kidolgozását. A kezdeményezésben nagy lehetőségek rejlenek. Aleksandra Gardašević Slavuljica szerint a Kanári-szigetek az első olyan célpont a világon, amely kifejezetten az energiaturistákat fogadja, és Montenegrónak kellene a következőnek lennie, ezért minél hamarabb ajánlatokkal kell előállni.

Eközben a montenegrói sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint az Energiaszabályozó Ügynökség (REGAGEN) már előkészítette az energiaárak növelését az országban. Branislav Prelević, az ügynökség igazgatótanácsának elnöke cáfolta a médiában megjelent állításokat és jelezte, hogy a végleges energiaárak a nyilvános konzultációt követően válnak ismertté.