Élénkül az ukrán utazási piac

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2016. április 06. 15:40

Magyarország is bemutatkozott Ukrajna legnagyobb turisztikai vásárán, a UITT-n március 30.–április 1. között. Az ország keleti határain folyó háború és gazdasági válság ellenére a vásár területe 30 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest.

Az Ukraine International Travel and Tourism területi növekedése mellett azonban még fontosabb volt a turisztikai szakma óriási érdeklődése, amit a magyar nemzeti stand is érzékelt – olvasható a Magyar Turizmus Zrt. közleményében. A nemzeti marketingszervezet 7 társkiállítóval képviselte a magyar turisztikai kínálatot és a szolgáltatók teljes skáláját. A standon három utazásszervező, egy-egy szállodalánc és szálloda, valamint két város volt jelen. Örvendetes, hogy a Tour Trading 91 két éves kihagyás után visszatért, a Park Hotel Hévíz pedig első alkalommal vett részt. Döntésüket éppen az ukrán piac élénkülésére alapozták.

A magyar stand résztvevői nemcsak az ukrán szakmával, újságírókkal, turistákkal tárgyaltak, hanem ukrán polgármesteri látogatást is fogadtak a kiállítás első napján. A Kárpát-Ukrajnában lévő Truszkavec, Drohobics, Szhidnica gyógy-üdülővárosok polgármesterei azért keresték fel a magyar standot, hogy együttműködési és turizmusfejlesztési lehetőségekről tárgyalhassanak Hajdúszoboszlóval és Miskolccal.

 

A vásár ünnepélyes megnyitóján több ország nagykövetei, diplomatái voltak jelen. Magyarországot Keskeny Ernő nagykövet képviselte, aki a megnyitót követően felkereste a magyar standot és megbeszéléseket folytatott a magyar kiállítókkal.

A magyar stand idei attrakciója tökéletesen megfelelt a Gasztroélmények Éve koncepciójának: magyar szalámikat és kolbászokat, valamint pogácsát és bort kóstoltattak.

Kabish Szvetlana, a Magyar Turizmus Zrt. ukrán piacért felelős külképviselője és a magyar nemzeti stand társkiállítói egybehangzóan pozitívan értékelték a részvételt, növekedést tapasztaltak az érdeklődők számában, a vásár keresettségében. Pozitív várakozásaikat az ukrán beutazó forgalom élénkülése is alátámasztja: a KSH adatai szerint 2016. januárban 25 százalékkal nőtt az ukrán vendégéjszakák száma a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken az előző évhez képest.