Életbe lépett a téli zárlat a Tátrában, több túraútvonalat is lezártak

Forrás: turizmus.com

 2023. november 03. 12:41

A Tátrai Nemzeti Parkban november 1-től szezonális zárlat lépett érvénybe, ezért a túraútvonalak többsége 2024. június 14-ig nem látogatható, hasonlóan a korábbi évekhez.

November 1-től kezdve szezonális lezárás lépett érvénybe a Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP), így a túraútvonalaknak többsége 2024. június közepéig nem látogatható. Ez az időszak lehetőséget ad a természet zavartalan regenerálódására. Mindemellett a Poprádi-tó közelében fekvő szimbolikus temetőt is bezárják.

„A turisták a TANAP legmagasabb részeiről való kizárásának oka elsősorban a ritka állatfajok védelme, amelyek véleményünk szerint megérdemlik a békés téli szezont. Az állatok kimerültek az élelemhiány miatt, ráadásul tavasszal jönnek a világra a kölykök" – érvelt Pavol Majko, a TANAP megbízott igazgatója.

Június 14-ig a legtöbb túraútvonal le lesz zárva a Tátrában

Fotó: TANAP

 

Az állatvilág mellett nem szabad elfelejteni, hogy a tavaszi időszakban a talaj nagyon instabil, ami balesetveszélyt jelent különösen a nyergek területein és a csúcsok megközelítésénél – tudatta lapunkkal a Szlovák Turisztikai Képviselet.

A túrázásra továbbra is van lehetőség a hófödte tájon, elvégre a menedékházak ugyanúgy elérhetőek az útvonalakon, a Hunfalvy-hágó alatti menedékház (Chara pod Rysmi ) kivételével.