Életveszélyben az üzleti utazók?

Forrás: turizmus.com

 2019. április 09. 11:54

Egy friss tanulmány szerint az üzleti utazók körében legnépszerűbb 100 város közül minden másodikban életveszélyes a levegő szennyezettsége.

A BCD Travel tanulmánya szerint regionális szinten csak Észak-Amerika és a csendes-óceáni térség délnyugati része tekinthető viszonylag biztonságosnak ebből a szempontból. Európa nagyvárosaiban általában közepes a légszennyezettség, Ázsiában veszélyes a helyzet, a Közel-Keleten pedig nagyon veszélyes.

A Levegőminőség című jelentés a BCD Inform tájékoztató sorozatához tartozik, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet az üzleti utazókra leselkedő potenciális veszélyforrásokra.

A kutatás szerint a világ tíz leglátogatottabb üzleti úti célja közül csupán három - San Francisco, New York és Philadelphia esetében mondható el, hogy tiszta a levegőjük, hat városban, köztük Berlinben közepes a levegő szennyezettsége, míg a tizedik helyen szereplő Sanghaj esetében komoly egészségügyi kockázatokat hordoz a levegő minősége.

Míg a szennyezett levegő rövid távon is képes olyan szimptómákat okozni, mint a szem-, orr- és torokirritáció, köhögés és nehéz légzés, hosszabb távon sokkal súlyosabb hatásokkal - asztma, krónikus hörgőgyulladás, sőt szívinfarktus - lehet számolni. Ezeknek a negatív hatásoknak van gazdasági következményük is: ez ehhez kapcsolódó költségek világszerte elérik a 6 milliárd dollárt a BCD elemzése szerint.

A szakemberek azt javasolják, hogy a vállalatok figyeljenek oda a munkatársaik egészségére üzleti útjaik során is, ezért az utazási veszélyek (terrorizmus, hurrikánok, földrengés, stb.) kezelésére vonatkozó programjuknak legyenek részei a levegő minőségére vonatkozó irányelvek is.

Üzleti úti célok és légszennyezettségi adatok

Fotó: BCD

A kutatás szerint általában az USA nagyvárosaiban a legalacsonyabb a légszennyezettség, a legjobb a helyzet Fort Lauderdale, Seattle/Tacoma és Tucson esetében, ahol 10 mikrogrammnál kevesebb a szennyező részecskék aránya egy köbméter levegőben.

Összesen 45 város szerepel ebben a kategóriában, az észak-amerikai metropoliszok mellett Melbourne és Sydney, továbbá Dublin, Göteborg, Helsinki és Oslo. 10 és 26 mikrogramm közötti értéket mérnek 38 városban, például Bukarestben, Hongkongban, Kuala Lumpur, Mexico City, Taipei és Varsó esetében.

Delhi levegője a legveszélyesebb

Fotó: pixabay

A lista másik végén szerepel a három legszennyezettebb levegőjű város: Peking, Rijád és Delhi, utóbbiban a levegő szennyezettsége még az előző kettő értékének (73 mikrogramm) is a duplája (143 mikrogramm).