Élhetőbbé válik az Ormánság fővárosa

Forrás: turizmus.com/MTI

 2020. október 20. 10:13

Egy éven belül megújulnak a közterületek, a gyalogos és a kerékpáros útvonalak a Baranya megyei Sellyén, továbbá játszótér és tornapálya is épül egy európai uniós fejlesztés eredményeként.

A fejlesztésben konzorciumi partnerként részt vevő Baranya megyei önkormányzat arról tájékoztatott, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) háromszázmillió forintos forrásából „élhetőbbé, szebbé, zöldebbé” válik az Ormánság fővárosaként is számon tartott település központja.

A napokban megkötött kivitelezői szerződések értelmében a 2021 augusztusáig zajló fejlesztések nyomán könnyebben megközelíthetővé válik a település, biztonságosabb lesz a gyalogos és a kerékpáros forgalom, megújulnak a közterületek, új játszótér, felnőttek részére pedig tornapálya épül.

A zöldfelületek felújítása során klímatűrő fasorokkal és cserjesorokkal gazdagodik a terület, valamint gyepesítés is zajlik majd a városközpontban.

Mindezek mellett kicserélik a sétányok burkolatát, s korszerű, energiatakarékos közvilágítási rendszert építenek ki – áll a közleményben.

Élhetőbbé, szebbé, zöldebbé válik az Ormánság fővárosa

Fotó: sellye.hu

Sellye és környéke attrakciói

A városka honlapján tájékozódhatunk arról, miért is érdemes Sellyét és környékét felfedezni. Mint írják: „Az építészeti műemlékek sorában a legjelentősebb a XVI. századi Draskovich-kastély a város központjában, ma diákotthon, de a vendégforgalom számára is kínál kényelmes szálláshelyet. A gyönyörű parkjában tett séta után benyithatunk az ugyancsak a főtéren lévő, Kiss Géza néprajzkutatóról elnevezett Ormánság Múzeumba, amely előtt a tudós mellszobra áll.

A múzeumban visszapillanthatunk a Drávával napi kapcsolatot tartó nép korábbi archaikus életformájára, az Ormánság messze földön híres szőtteseire, népi bútoraira és kerámiáira, a magyar népi építészetben külön fejezetet jelentő talpasházra. Aki értő szemmel keresi a szépet, az a népi építészet több régi remekére bukkanhat a falusi báját megőrző kisvárosban.”

Sellyének termálfürdője is van, amelynek a medencéit, csónakázótavát és kis vendégházát  négyhektáros ligetes park öleli körül, s ahol a közelmúltban 46 C°-os termálvizet találtak.

A város honlapja tájékoztat arról is, hogy Sellye kiváló kiindulópont lehet a környék felfedezésére, melynek során a közeli Drávaiványi, Marócsa és Drávasztára templomát, a térség parasztházait, s a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva-parti érintetlen természeti szépségeit megcsodálhassuk.