Elindult a CAFe Budapest

Forrás: MTI

 2017. október 08. 18:07

Október 6-tól tizenhét napon át számtalan műfajban - jazz, klasszikus, pop- és világzene, irodalom, táncművészet, színház, képzőművészet, design és divat - több mint száz programmal várja a közönséget csaknem negyven helyszínen a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.
A régió egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje ebben az évben is a kortárs művészet nemzetközi és hazai világsztárjaival, premierekkel és rendhagyó köztéri programokkal hívja Budapestre az érdeklődőket.

Idén a fesztivál vendége lesz az Oscar-díjas Tan Dun és a világ egyik legjobb szimfonikus zenekara, a Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, akik Eötvös Péter új kompozíciójával érkeznek a fesztiválra néhány nappal a világpremier után. Rendhagyó jazzkoncertet ad Thomas Quatshoff bariton, legújabb lemezével érkezik Markus Stockhausen trombitaművész és formációja, a Quadrivium, de itt lesz a Grammy-jelölt elektronikus zenei ikon, Carl Craig is. A nigériai zenész, komponista, emberjogi aktivista, Fela Kutinak, az afrobeat meghatározó személyiségének a Felabration-est állít emléket.
A CAFe Budapest minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának. 2017-ben az izraeli művészet és kultúra áll fókuszban a maga sokszínűségével: az Izrael Balett társulata például két különböző Hattyúk tava-interpretációval tér vissza Magyarországra hosszú idő után.
Bartók Béla munkássága mellett Kodály Zoltán művészete is kiemelt szerepet kap a fesztiválon: Galántai táncok című művére Bozsik Yvette és társulata készít új táncelőadást, Oláh Kálmán Kodály Impressions című estjén pedig ismét hallható az Oláh Kálmán Sextet. A Nemzeti Énekkar Bartók és Kodály szerzeményeivel, illetve Orbán György kórusciklusával áll színpadra a Pesti Vigadóban. Az Új Magyar Zenei Fórum Zeneszerzőverseny kompozíciói szintén Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára reflektálnak.

A CAFe Budapest keretén belül újra világzenei csemegékkel érkezik a Budapest Ritmo, és jubileumi programmal készül az idén 30 éves Mini-Fesztivál is. A képzőművészet rajongóit az Art Market Budapest, míg az irodalom és a divat szerelmeseit a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, illetve a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe várja. Új fesztiválként négynapos, ünnepi koncertsorozattal mutatkozik be a Kuplung Sounds Good.

Az amerikai Bandaloop társulat egy Kálvin téri irodaház falán táncol, a Carmina Burana egy reptéren csendül fel Somogyi-Tóth Dániel és a Kodály Filharmónia Debrecen tolmácsolásában, a Studio5 koncertjén pedig kifejezetten a Szent István-bazilika egyedi akusztikájára készült zeneművek hallhatók - ad ízelítőt az október 22-ig tartó CAFe Budapest programjából a szervezők közleménye.