Elindult a Zagyva Ökopark projekt

Forrás: MTI

 2019. október 09. 10:33

Turizmusfejlesztési beruházás indult három Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen: Zagyvarékason, Újszászon és Szászbereken.

A három önkormányzatból álló konzorcium a Zagyva Ökopark projekt megvalósításához összesen csaknem 200 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében – tájékoztatott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.

A projekt fő célja a térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező természeti örökség turisztikai hasznosítására irányuló fejlesztés. Fontos cél az is, hogy a turisták hosszabb időt tudjanak eltölteni a térségben.

A beruházás során egy ökoturisztikai túraútvonal létesül, illeszkedve a környék természeti adottságaihoz, építve a Zagyva folyó közelségére.

A Zagyva Zagyvarékasnál

Fotó: mapio.net

A projekt keretében egyebek között látogatóközpont, "street fitness" pályák, sportpálya, pihenőhelyek, madárles létesül, mobil hidakat is terveznek kialakítani a Zagyván. Emellett kerékpártárolók épülnek, valamint tájékoztató táblákat helyeznek ki.

A vízi sportolás népszerűsítése érdekében a projektgazdák három- és négyszemélyes kenukat, egy- és kétszemélyes kajakokat, illetve kiegészítőket is vásárolnak.

Az Ökoparkhoz kiegészítő szolgáltatásként GIS rendszert (Geographical Information System – Földrajzi Információs Rendszer) alakítanak ki. A GIS olyan számítógépes rendszer, amelyet a földrajzi helyhez kapcsolódó adatok gyűjtésére, tárolására, kezelésére, elemzésére, a földrajzi jelenségek megfigyelésére, modellezésére dolgoztak ki.