Elkészült a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékév programja

Forrás: turizmus.com

 2016. május 19. 14:37

A magyar, a török és a horvát államfő látogatásával, a meghívott nemzeteket bemutató tematikus napokkal, nemzetközi tudományos konferenciával, illetve szobor- és emlékműavatásokkal ünneplik Szigetváron és Pécsett szeptemberben a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékévet.

A szigetvári vár ostromának 450. évfordulóján, a szeptember 7-i központi program délelőttjén várhatóan egyszerre látogat a baranyai városba Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő, akik még aznap délután megemlékeznek Zrínyi Miklós példamutató hősiességéről. Szeptember 6-án a szigetvári Szent Rókus templomban szentmisén emlékeznek az ütközet halottaira is.

Ezzel egy időben a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) háromnapos nemzetközi konferencia kezdődik a XVI. századi magyarországi harcokról, az Oszmán és a Habsburg birodalom közötti háborúkról "a világ meghatározó tudósainak részvételével".     Szigetvár török testvérvárosát Trabzont és az ország meghatározó művészeit látják vendégül a baranyai városban a szeptember 8-ra tervezett török nap keretében, ahol másnap horvát napot tartanak. Várhatóan augusztus elején érkezik vissza a szigetvári Magyar-Török Barátság Parkban felállított Zrínyi Miklós-szobor, amelyet bronzból történő újraöntés céljából április elején szállítottak Törökországba. Augusztus végén új Zrínyi Miklós-emlékművet avatnak a várban, az emlékév programjaival párhuzamosan pedig megkezdődik a műemlék-együttes felújítása is. Ennek jegyében – többek között – a várfal kijavítását, a kazamatákban folyó munkálatok befejezését, az úgynevezett Kapitány-pince felújítását és a várban található dzsámi állagmegóvását tervezik.

A Magyar Közlöny márciusban számolt be arról, hogy a magyar kormány félmilliárd forintot szán a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékév megrendezésére, és további 580 millió forintot költ a szigetvári várnak, az emlékév hivatalos helyszínének fejlesztésére.

A szigetvári vár látképe