Elkészült az osztrák turizmus helyreállítási terve

Forrás: turizmus.com

 2021. július 12. 17:41

Országos konzultációt követően elkészült az osztrák turizmus helyreállítási terve. A világjárvány miatt a turizmuságazatot ért válság hatásainak kezelése, valamint a turisztikai vállalkozások megerősítése érdekében Ausztriában elfogadták a "turizmus visszatérésének tervét" (comeback-terv).

Ausztriában a szövetségi turisztikai minisztérium koordinálásban idén áprilisban egy 4 szakaszos konzultációs és újratervezési folyamat vette kezdetét, amely során az ágazat valamennyi szereplője, érdekképviseleti szerve és az érintett vállalkozások mind elmondhatták elképzeléseiket, javaslataikat az ágazat jövőjével kapcsolatban.

Az április és május hónapban zajló országos turizmuskonzultáció eredményeit július 8-án egy zárókonferencia keretében mutatták be Bécsben, amelyen az érdekképviseleti szervek, az osztrák turisztikai ágazat képviselő mellett részt vett Sebastian Kurz, osztrák kancellár is - írja blogján Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő.

Többlépcsős szakmai konzultáció eredményeként született meg az osztrák turizmus helyreállításának terve

Fotó: Osztrák Turisztikai Minisztérium

Elisabeth Köstinger szövetségi turisztikai miniszter a rendezvény megnyitásakor elmondta, hogy a visszatérési (comeback) terv a két évvel korábban megfogalmazott osztrák turizmus-stratégia, a „Masterplan T" folytatása, annak kiegészítése, amely a válságra adott válaszokat és intézkedési terveket tartalmazza.

A kormányzati támogatások, a beruházások és visszatérési terv segítségével az osztrák turizmus megerősödve kerül ki a válságból – foglalható össze a zárókonferencia üzenete.

A visszatérési-terv három területen kíván az ágazat jelenlegi kihívásaihoz támogatást adni. Ezek a következőek:

1.) turisztikai munkaerő-piaci helyzet modernizálása,

2.) a vállalkozások tőkeellátottságának javítása, valamint

3.) a regionális kooperációk elmélyítése, a hálózatépítés erősítése.

A fentiek értelmében a „kurzarbeit-támogatást" indokolt esetekben meghosszabbítják ez év végig, valamint ugyancsak az év végig marad az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs a turizmus-specifikus szolgáltatások területén.

A foglalkoztatást, új munkaerők alkalmazását, újrakezdési támogatással (Neustart Bonus) ösztönzik, továbbá átfogó kampánnyal kedvező jövőkép és perspektíva felvázolásával a pályakezdők körében növelik az ágazat imázsát és vonzerejét. Ez azért is stratégiai kérdés, mert Ausztriában a turizmusban dolgozó munkavállalók 15 százaléka már más ágazatban helyezkedett el. A friss tőke bevonása érdekében megkönnyítik a tulajdonosváltás és a vállalkozás-átruházás konstrukcióit, amely jövőképet ad a kisebb családi vállalkozások számára is.

A visszatérési-terv alapján a nemzeti turisztikai marketingszervezet, az Österreich Werbung költségvetéséhez 40 milliós eurós pluszforrást biztosítanak.

Ebből az összegből a belföldi és közeli piacokon folytatnak marketingkampányokat, valamint erősítik a regionális kooperációkat és termékfejlesztést.

A nehéz helyzetben lévő városi és MICE turizmust a marketingkampányok során jobban a fókuszba helyezik, valamint 2022 végig biztosítják a konferenciaszervezők számára az állami védernyőt. Ez utóbbi a járványhelyzet miatt esetlegesen meghiúsult rendezvények költségeire biztosít fedezetet, azokat szükség esetén visszatérítik a vállalkozások számára.

Valamennyi intézkedések mögött horizontális jelleggel tetten érhető a fenntarthatóság hármas elvének (gazdasági-, környezeti, társadalmi) biztosítása - szögezték le a dokumentum készítői.

Wolfgang Kleemann, az Osztrák Turizmusbank vezérigazgatója referátumában kitért arra, hogy a „válság évnek" nevezett 2020-as évben a 2019-es „rekordévhez" képest 80 százalékkal nőtt az osztrák turizmusgazdaságban a beruházási  érték, amely az idei év első negyedében további 20 százalékkal bővült.

Lisa Wedding, az Österreich Werbung vezérigazgatója is felszólalt a visszatérési-tervet bemutató konferencián. Hozzászólásában a minőségi szempontok és a regionális kooperációk erőteljesebb érvényesítését, valamint a digitalizációs eljárások erősítést nevezte az elkövetkezendő évek fő feladatának.

Sebastian Kurz kancellár optimista zárszavában elhangozott: a világon páratlan osztrák teszt- és oltási stratégia segítségével biztosítható, hogy az osztrák egészségügyi rendszer egy esetleges újabb járványhullám esetén se kerüljön kritikus helyzetbe, így a gazdaság és a turizmus működhessen.

Fontos, hogy ne reagáljuk túl a járványügyi esetszámokat, az élet a lehető legkisebb korlátozással élvezhető legyen! – összegezhető az osztrák kancellár üzenete az ágazat újraindításával kapcsolatban.