Elkészült az új járványügyi szabályokra vonatkozó javaslat Németországban

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 03. 19:00

A légi- és a távolsági közlekedésben, a kórházakban és a gondozóotthonokban maszkviselési kötelezettséget írna elő, a lezárásokat és a kijárási tilalmat azonban elutasítja az új járványügyi szabályokra vonatkozó jogszabálytervezet Németországban.

Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter és Marco Buschmann szövetségi igazságügyi miniszter benyújtotta az új járványügyi szabályokra vonatkozó javaslatot Németországban. A jelenlegi rendelkezések érvényessége ugyanis 2022. szeptember 23-án lejár. Az új szabályozás 2023. április 7-ig lesz érvényes.

A tervezet szerint 2022. október 1-jétől országosan maszkviselési kötelezettség lenne érvényben a légiközlekedésben, a távolsági közlekedésben, a kórházakban és a gondozóotthonokban. Utóbbi kettőben ezenkívül negatív tesztet is kérnének a belépéshez, ez alól a frissen oltott, ill. gyógyult, valamint az adott létesítményben vagy adott szolgáltató által kezelt, ápolt vagy gondozott személyek kapnának felmentést – írja a tagesschau.de.

Az egyes tartományok hozhatnának kiegészítő intézkedéseket, ha ezeket a járványügyi helyzet megköveteli, ilyen lehet például a maszkviselési kötelezettség a belső terekben. A kulturális, szabadidős és sportlétesítményekben, valamint a vendéglátóhelyeken azonban kivételt kellene tenni a tesztelt, a frissen beoltott és a frissen gyógyult személyekkel.

Több helyen megmarad a maszkviselési kötelezettség

Fotó: 123rf.com

A tartományok ezenfelül tesztelést is elrendelhetnének bizonyos közösségi létesítményekben, valamint maszkviselést az iskolákban és más oktatási intézményekben.

Ennél is szigorúbb intézkedésekre akkor kerülhetne sor, ha az egészségügyi rendszer vagy a létfontosságú infrastruktúra túlterheltsége fenyeget. Ilyenek lehetnek például a maszkviselési kötelezettség bel- és kültéren, ha a távolságtartási szabályokat nem lehet betartani, a kötelező higiénés szabályok elrendelése vagy a rendezvények létszámkorlátozása. A szabad mozgást csak szükség esetén lehetne korlátozni, a lezárásokat és a kijárási tilalmat elutasítja a tervezet.