Kezdődik a miskolci Avasi kilátó felújítása

Forrás: MTI

 2023. március 06. 15:46

Miután hétfőn átadták a munkaterületet, néhány napon belül elkezdődhet az Avasi kilátó felújítása, a munkálatok előreláthatólag nyolc hónapig tartanak majd.

A tervek szerint év végére készül el a kilátó

Fotó: MTI / Vajda János

A Kilátó ReStart projekt újabb állomását jelentő munkaterület-átadáson Szopkó Tibor alpolgármester úgy fogalmazott: "a kilátó fejlesztése szimbóluma a város fejlődésének".

A kilátó felújítása - a többéves előkészítést követően - napokon belül elkezdődik, a kivitelezőnek legkésőbb március 10-éig fel kell vonulnia a területen. A munka nyolc hónapot vesz igénybe, a tervek szerint novemberre végeznek vele, a megújult kilátót az év végén vehetik újra birtokba a miskolciak.

Az Avasi kilátó sziluettje, karaktere alapvetően nem változik, de jóval korszerűbb lesz, a terveket Viszlai József Ybl Miklós-díjas építész, Miskolc város korábbi főépítésze készítette. A munkálatok során az épületet statikailag megerősítik, cserélik a teljes épületgépészetet, a padlóburkolatot, nem használt antennákat távolítanak el az épületről, és a lépcsőket is megerősítik, javítják a falakat.

Ezen túl a kilátóban található kávézó mind infrastrukturálisan, mind energetikailag megújul, továbbá a korábbinál is egyedibbé teszik majd az épületet a presszó padlótól tetőig érő ablakaival, valamint az egyedi fénymegvilágítással. A földszinti szabadtéri terasz pedig alkalmas lesz szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására.

A beruházás több mint 440 millió forint uniós forrásból valósul meg, de a projekt részeként nemcsak az Avasi kilátót újítják fel, hanem egy sétányt is kialakítanak az alatta lévő területen, és megújul a Győri Nagy Lajos lépcsősor, valamint a Toronyalja utca is.

Cserélik továbbá az épület környékén a díszburkolatot, az utcabútorokat és a kandelábereket. A fejlesztések teljes összege így eléri a nyolcszáz millió forintot.

Az Avasi kilátó felújításáról szóló kivitelezési szerződést március 1-jén írta alá Veres Pál, Miskolc polgármestere és Szeivolt István, a közbeszerzési eljáráson nyertes ajánlatot tevő Épkar Zrt. vezérigazgatója.

Az első kilátó az Avas-tetőn 1906-ban épült ideiglenes jelleggel, mindössze két hét alatt, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére. 1907-ben le is bontották. Állandó torony csak szűk harminc évvel később épült ott, de azt 1943-ban (más adatok szerint 1942-ben) tűz rongálta meg. 1956 decemberében aztán csaknem teljesen összedőlt: a legenda szerint egy szovjet tank lőtte szét az 1956-os forradalom leverésekor. A ma álló tornyot Hofer Miklós és Vörös György tervezte, már nem fából, hanem betonból épült, 1963. augusztus 20-án avatták fel.

Nyitókép: Miskolc tájképe az Avasi kilátóval
Forrás: hellomiskolc.hu

Kapcsolódó cikkek