Határon átnyúló lovastúra-útvonal végpontja lesz a Lázár Lovaspark

Forrás: turizmus.com

 2021. december 01. 16:46

A Gödöllőtől néhány kilométerre található domonyvölgyi Lázár Lovasparkban újabb fejlesztések kezdődtek meg egy határon átnyúló, a Dunakanyar lovas infrastruktúráját célzó projekt keretein belül.
A magyar–szlovák együttműködés célja, hogy a lovas szabadidősport infrastruktúráját javítsa és attraktivitását növelje a Dunakanyar térségében, továbbá a magyar Domony, illetve a szlovák Ipolyszakállos települések közötti szinergiát segítse – tudatta szerkesztőségünkkel a Lázár Lovaspark.

A fejlesztés eredményeként a lovasok Ipolyszakállosról a Börzsönyön keresztül, becsatlakozva a már kialakított Pilis Ride lovastúrába, annak kiterjesztésével egészen Domonyig juthatnak majd el.

A jelenleg nonprofit tevékenységet folytató (élsporttal és lovas hagyományőrzéssel foglalkozó) pályázó egyesületek szeretnének nyitni a lovas szabadidősportok és a lovas turizmus  (lovasoktatás, lovastúrák, lovas bemutatók) irányába is annak érdekében, hogy bővítsék célközönségüket és turisztikai szerepüket.

A célok elérésére a két projekthelyszínen lovas turisztikai infrastruktúra kialakítását kezdeményezték. Ennek keretében Domonyban létrehoznak egy lovastúra-központot, kiegészítve istállóval, turisztikai szolgáltatásokkal és lovastúra-információs ponttal. A központ célcsoportjai közé tartoznak a magyar és szlovák túralovasok, iskolás csoportok és szállóvendégek.

lazar

Domonyban létrehoznak egy lovastúra-központot, kiegészítve istállóval, turisztikai szolgáltatásokkal és lovastúra-információs ponttal

Fotó: Lázár Lovaspark

Eközben a szlovákiai Ipolyszakálloson egy fedeles lovardát építenek turisztikai funkciókkal és lovastúra-információs ponttal, a létesítmény fő célcsoportjai az egyéni lovasoktatásra érkezők, iskolai lovastáborok résztvevői, lovasbemutatók nézői, valamint a szlovák és magyar túralovasok lesznek.

Mindkét fejlesztés hiánypótló beruházást jelent a térségben a magas színvonalú, komplex szolgáltatáskörnek köszönhetően. A 21. századi kínálat a fiatalok elérését, ezáltal az új lovas nemzedék kinevelését is segíti, megteremtve a fejlesztések iránti keresletet hosszabb távon is.
További előnye a projektnek, hogy a túrák a rurális térség kisebb természeti és kulturális értékeit is érintik, ezzel pedig többletforgalmat generálnak a térségi szolgáltatók számára is, és hozzájárulnak a vidék gazdasági fejlődéséhez. A zöld mobilitással a turisták ökológiai lábnyoma csökken; az egészséges aktív időtöltés pedig hozzájárul a lakosok életminőségének javulásához is.

lazar

A pályázó egyesületek szeretnének nyitni a lovas szabadidősportok és a lovas turizmus irányába is

Fotó: Lázár Lovaspark

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, 334 ezer eurós (117 millió forintos) közösségi hozzájárulással.