Elkezdődött a Puskás Ferenc Stadion vasbetonszerkezeteinek bontása

Forrás: MTI

 2016. március 21. 15:29

Elkezdődött hétfőn a Puskás Ferenc Stadion vasbetonszerkezeteinek a bontása, Skardelli György építész-tervező szerint különleges lesz az új létesítmény.

A szakember a sajtónyilvános helyszínbejárás előtt azt mondta, a régi stadionból megtartanak néhány jellegzetes elemet, ez unikálissá teszi az új arénát. A toronyépületet nem bontják le, oda múzeumot terveznek. Az úgynevezett pilonok hasonlóak lesznek, mint a régi épületnél, s ezek tartják majd a fedést biztosító acél szerkezetet.

 

Skardelli György hangsúlyozta, hogy a háromszintes lelátó mind a 65 ezer ülőhelye fedett lesz az új stadionban, amely mindenben megfelel majd a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra vonatkozó előírásoknak.

"A régi létesítmény esetében húsz percben határozták meg a menekítés időtartamát, ez az új stadionnál nyolc perc lett" - mondta az építész, s hozzátette, a legmodernebb számítógépes szoftverrel le is modellezték már a létesítmény kiürítését telt ház esetén.
Skardelli György arról is beszélt, hogy a válogatott futballmérkőzések mellett bármilyen nagy koncert megrendezésére is alkalmassá válik az új Puskás Stadion, amely konferenciáknak, s számos kisebb rendezvénynek is otthont tud adni. A nézőszám az adott rendezvény jellegétől függően akár 78 ezer is lehet.

A szakember azt mondta, az eredetileg tervezettnél 76 ezer négyzetméterrel kisebb lesz a létesítmény területe, a csökkentés megrendelői kérésre történt, így olcsóbb a kivitelezés.
"Az új arénához tizenkétezer tonna acélt és százötven ezer köbméter betont használunk fel" - mondta Skardelli György, s hozzátette, a létesítmény teljes egészében akadálymentesítettnek épül.

Az új stadionban a sajtóhelyeket a nyugati oldalon alakítják ki, s ugyanott helyezik el majd a 400 férőhelyes VIP-lelátót is.

Fürjes Balázs, a beruházást felügyelő kormánybiztos korábban elmondta, hogy minden feltételnek megfelelő új létesítmény épül, amelyben 2020-ban három labdarúgó Európa-bajnoki csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendezhetnek. Az új épület megjelenésében felidézi majd a sokak által szeretett Népstadiont, mindezt XXI. századi, multifunkciós formában - tette hozzá, jelezve, az új létesítmény otthona lehet a legnagyobb világsztárok koncertjeinek, olyan nemzetközi produkcióknak, amelyek eddig alkalmas létesítmény hiányában nem tudtak eljutni Magyarországra, Budapestre.

Látványterv a majdani létesítményről

Az 1953-ban átadott egykori Népstadion területén jelenleg számos munkagép dolgozik, a lelátó alsó karéját, és a földrézsűket, valamint a reflektorokat tartó vasbeton állványokat bontják.

A tervek szerint a Puskás Ferenc Stadion bontása nyolc hónapig tart majd, az új aréna építése idén decemberben kezdődhet el és 2019-ben fejeződik be.