Elkezdődött a Velencei-tó vízpótlása

Forrás: MTI

 2023. január 23. 15:07

Elkezdődött a Velencei-tó vizének pótlása a tározóból, mivel a tó január 20-i reggeli vízállása 85 centiméter volt, ami 45 centiméterrel van a téli minimum üzemvízszint alatt, vagyis jelenleg 11,47 millió köbméter víz hiányzik belőle.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint hiába volt az átlagosnál csapadékosabb az augusztus, a szeptember és a november is, a lehullott eső jelentős részét elnyelte a kiszáradt talaj, így a Velencei-tó nem kapott elegendő természetes pótlást.

Azt írták, a Pátkai-tározó vízszintje jelenleg 430 centiméter, a hatályos vízjogi üzemeltetési engedélyben rögzített minimális üzemvízszint pedig 370 centiméter. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) megkezdte a két érték közötti 900 ezer köbméter vízmennyiség leeresztését és ezzel a Velencei-tó vízpótlását.

Az OVF rámutatott, hogy a mostani időpont ideális a vízeresztésre, mert az utóbbi napok bőséges csapadéka jelentősen felhígította a tározott vizet, így a korábbi vízminőségi problémák a tározóban nem állnak fenn. A vízeresztés során ugyanakkor a szakemberek helyszíni és laboratóriumi mérésekkel folyamatosan vizsgálják a tóban lévő, illetve az oda érkező víz minőségét.
A vízeresztéssel párhuzamosan - a Velencei-tó vízpótlása érdekében és a Pátkai-tározó folyamatosan fennálló vízminőségi problémáinak kezelésére - a KDTVIZIG egy "megkerülő csatorna" és az oda vezető vízkormányzó létesítmény kialakítását végzi, aminek segítségével a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb, vízminőségromlás nélkül juthat a tóba.

A vízpótlásra és a fenti munkálatokra az év ezen szakasza a legalkalmasabb, mivel a téli csapadékmennyiség képes feltölteni a talaj felső rétegeit a vízgyűjtő területen, így a jövőben lehulló eső és hó már csak kisebb mértékben szivárog be a talajba, nagyobb hányada ténylegesen eljut a tóba.

velenceito_mti

A Pátkai-tározó, ahonnan pótolják a Velencei-tóból hiányzó 11,47 millió köbméter vizet

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A közlemény felidézte, hogy az éghajlatváltozás és az átlagostól jelentősen elmaradó csapadékmennyiség miatt a Velencei-tó vízszintje már 2021-ben rendkívül alacsonyan volt: szeptember végén mindössze 71 centimétert mértek, miközben ebben az időszakban átlagosan 130 centiméter körül szokott lenni. Megemlítették, hogy az utóbbi néhány évben a tó vízpótlását szolgáló Zámolyi- és Pátkai-tározó vizének minősége leromlott, alkalmatlanná téve a tározókat a vízpótlásra, kizárólag a hűvösebb őszi-téli időszakban volt lehetőség arra, hogy megkezdődhessen a Velencei-tó lassú és óvatos vízpótlása.

velenceito_mti

Vízmércék a Pátkai-tározónál

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Először 2021 őszén eresztettek vizet a tóba, amit 2022 februárjában be kellett fejezni, mert a vízminőségi értékek miatt a Pátkai-tározó vize használhatatlanná vált a tó táplálására. A Velencei-tó vízállása ekkor 100 centiméter volt, a rendkívül aszályos nyár folyamán pedig annyira lecsökkent, hogy tavaly szeptemberben mindössze 53 centimétert mértek az agárdi vízmércén, ami jelentősen alulmúlta az 1949-ben mért legkisebb vízállást (63 centimétert) is.