Élmény- és desztinációfejlesztés a Duna-mentén

Forrás: turizmus.com

 2018. november 10. 20:55

Rendhagyó konferenciát tartottak Linzben a kultúra és turizmus innovatív kooperációjáról.

Innovatív helyszíneken és formában, úttörő jellegű gondolatok mentén, hagyományteremtő céllal rendezték meg a TravelCulture elnevezésű konferenciát Linzben – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Balázs, az ausztria GD Consulting ügyvezetője, aki november 8 és 9. között a helyszínen követte az eseményeket. A rendhagyó konferenciát a Linz Tourismus oltalma alatt álló BlueMeeting® koncepció jegyében szervezték meg, amiről már korábban is lehetett olvasni a turizmus.com-on.

Párhuzamosan egyszerre több helyszínen futó inspiráló és bevonó jellegű előadásokat a vendégek aznapi bioritmusokhoz leginkább igazodó környezetben élvezhették. Ki-ki nyugágyban vagy kényelmes bőrfotelben ülve, illetve a klasszikus színháztermes elrendezésben követhette a gondolat- és élménycseréket. A VisionLunch fórum keretében pedig a konferencia közel 200 résztvevője kis csoportokra oszlott fel, akiket kompetens helyi linzi vendéglátók kísértek a város különböző éttermeibe ebédelni, amely közben egy-egy turisztikai víziót jártak körbe, s vitattak meg.

A TravelCulture konferencia nyitórendezvénye a linzi Musiktheaterben

Fotó: turizmus.com

A kultúra és a turizmus innovatív összekapcsolódásának lehetőségét Terry Stevens angol turizmusguru a serendipity szó jelentésén keresztül mutatta be. A szerendipitás olyan megismerési pillanatot jelent, amelynek során az ember ráébred valamire, annak ellenére, hogy az adott dolognak számára azelőtt bármifajta jelentősége lett volna.

A kulturális élmények és a turizmus világának szerencsés találkozásakor a szerendipitás logikája mentén olyan élményelemek jönnek létre, amely során a turisták és a helyben lakók folyamatosan rácsodálkozhatnak az élet apró örömeire. Tudatos tervezéssel ilyen élményelemek „mesterségesen” is előállíthatók és az „experience design” a jövőben a desztinációs termékfejlesztés és turizmusmarketing követendő gyakorlata lesz. Mint arról korábban beszámoltunk Linz városa az elmúlt évben, - akkor még némileg tudattalanul, - de innovatív ráérzéssel már e koncepció jegyében valósította meg az „Életművészet” elnevezésű tematikus évét.

A TravelCulture konferencia másnapján Smart Destination Danube elnevezéssel a Duna-menti turisztikai együttműködésre fókuszáló workshop következett, amely során német, osztrák, szlovák és magyar szakemberek cseréltek eszmét. A tanácskozás célja, hogy a jelenleg futó Duna-projektek között koordinációval, a kliséken túlmutatva miként lehet a Dunát egy egységes turisztikai márkává fejleszteni.

A jelenlegi széttagolt turisztikai intézményhálózat ugyanis nem alkalmas arra, hogy az innovatív termék és élményfejlesztés közös narratívák mentén egységesen valósulhasson meg. Linz városa és Felső-Ausztria kész a széleskörű összefogást igénylő munkában koordinációs szerepet válni, hogy a Duna nemzetközi versenyképessége javuljon, a Duna, mint brand ismertsége és elismertsége, valamint a folyó mentén élő nemzetek Duna-affintása is erősödhessen. A konferenciáról és workshopról további infó itt: www.travelculture.at