Élmény és kultúra a bencés szellemiség jegyében

Forrás: turizmus.com

 2017. február 24. 15:11

Megnyugtató, hogy van még olyan hely, ahol rohanó és felszínes világunkban megállhatunk, megpihenhetünk egy pillanatra, mert tudjuk: hisznek az emberben, a közös értékekben. Pannonhalmára felekezettől függetlenül mindenki egy kicsit hazaér. Méltó kulturális díszvendége lesz az Utazás kiállításnak.

Sokféleképpen lehet hinni, meg nem hinni, vagy a hitet megélni. De a Konrád atyával, Pannonhalma kulturális referensével, egyben „gyakorló szerzetesével" való beszélgetés után ez az írás sem kezdődhetett ugyanúgy, mint bármelyik másik.

Konrád atya

Pannonhalmán az idei mottó ez: Közös ház. Jól szimbolizálja, hogy Pannonhalma valójában egy 11 ezer négyzetméteres egybefüggő tetőfelület, amely alatt együtt él és dolgozik közel 40 szerzetes, 200 munkatárs, 330 diák. Egyesít istenkeresést és kultúrát, művészetet és emberszolgálatot, elcsendesedést és játékot. „Régi és új, otthonos és szokatlan, közösség és vendég, hívő és nem hívő is megfér alatta" – fogalmazott Várszegi Asztrik főapát.

Az idei év programjai is a közös élmények köré szerveződnek, a spiritualitás jegyében, többféle irány mentén. Élményt kínálnak például a jazz és a bor párosítására épülő találkozókkal, fesztiválokkal. Lesznek koncertek, Snétberger Ferenc-szólóest és nyáresti orgonaversenyek, időszaki kiállítás, gyógynövénykerti rendezvények.

Várszegi Asztrik

Az Arcus Temporum keretében a spiritualitást a zenével és a kortárs irodalommal hozzák össze. Szerveznek négynapos csendkurzust, a sportot és a lelkigyakorlatokat vegyítő papi fitneszt, lelkigyakorlatokat fiataloknak, amely minden 20 és 35 év közötti érdeklődő előtt nyitva áll.

Valamennyi eseményt átjárja a bencés szellemiség, amely korántsem az a patetikus elérhetetlen felsőbbrendűséggel azonos, mint azt esetleg sokan gondolják, hanem nagyon is mai, elérhető, vagány, huncut, életigenlő. Mint a programokat koordináló Konrád atya fogalmaz, a kultúra remek eszköz ennek az üzenetnek a közvetítéséhez is. Az egyház szokása volt, hogy felülről kommunikál, ami roppant elidegenítő tud lenni. A kultúra viszont egy szemmagasságba hozza a feleket, akik egytől egyig befogadókká válnak, és ezen a platformon már a párbeszéd is ki tud alakulni.

Összesen mintegy 70 eseménnyel készülnek, az Utazás 2017 kiállításon debütál az ezeket összefoglaló programfüzet.