Élményközpont készül Pécsett

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 14. 12:25

Természettudományos élményközpontot alakítanak ki a pécsi állatkertben, amelynek létrehozására és működtetésére 500 millió forintot nyert a projektért felelős konzorcium.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón kiemelte: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program (EFOP) nem formális tanulási lehetőségek bővítését célzó keretéből országosan a legnagyobb összeget nyerte el a Dél-Pannon Múzeumokért Kiemelkedően Közhasznú Egyesület, a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) és az állatkert fenntartását végző nonprofit kft. alkotta konzorcium.

A politikus az élményközpont feladatai között említette a diák megismertetését többek között a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a veszélyeztetett fajok jelenének és jövőjének kérdéseivel.

A Pécsi Állatkert

Fotó: Wikipedia

Őri László, Pécs alpolgármestere közölte: az élményközpont megvalósításának első szakaszában, egy év alatt hét, egymástól elkülönített fedett és szabadtéri közösségi teret hoznak létre. A helyiségekben legalább öt tanulói csoport és legkevesebb 40 diák fogadása válik egy időben lehetségessé. Az azt követő 36 hónapos időszakban a forrásokat a működésre fordítják: "programokkal, élettel töltik meg" a központot. 10 pécsi és 10 vidéki általános iskolával kötnek megállapodást, amelynek keretében három év alatt 13 ezer - köztük számos hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű - tanuló számára teszik utazással együtt ingyenesen elérhetővé a központ szolgáltatásait.

A programok alapvetően a köznevelési keretrendszeren túlmutatóan a környezetismeret, a biológia, a fizika és a kémia tárgyköreihez kapcsolódó kiegészítő ismeretek bemutatására és megszerzésére irányulnak. Pedagógusok és a tudományterületek kiváló ismerői tartanak majd élményszerű előadásokat a diákoknak.

Az 1,8 milliárd forintos beruházással felújított, tavaly átadott pécsi állatkert meglévő épületeiben helyet kapó központ kialakítása az őszi-téli időszakban indul. A munkálatok nem érintik az intézmény működését.