Élménytér épül Szarvaskőn

Forrás: turizmus.com

 2017. december 19. 10:15

Új turisztikai attrakcióval gazdagodik Szarvaskő. A kis bükki üdülőfalu önkormányzata a TOP-program keretében közel 110 millió forint pályázat támogatást nyert el.

Ebből a pénzből a vasútállomás melletti kertben új élményteret alakítanak ki, amelyet 2018-ban szeretnének átadni. Szabóné Balla Mariann polgármester elmondta, hogy olyan rendezvényhelyszínt létesítenek, ahol egy komfortos, európai színvonalú beruházás valósul meg. Az új létesítmény tervezése jelenleg is tart. Az új attrakció helyén mielőbb ki kell építeni a közműhálózatot, majd felújítani a rendezvények helyszínéül szolgáló faházat. Az elképzelések szerint a házat terasszal bővítik, ahol kemencét is építenek. Ezeken kívül egy közel száz négyzetméteres fedett tánccsűrt, valamint színpadot alakítanak ki. Ennek a hátsó részében lesz majd az új, több funkciós játszótér, a rézsűben pedig lelátót építenek. Az elképzelések szerint az új élménytéren nyaranta színházi bemutatókat terveznek. A faház külső oldala a bemutatást szolgálja majd, ahol a Szarvaskőben és a környékén található kőzeteket állítják ki. Korszerű mosdókat és parkolóhelyeket is terveznek, a zöldterület jelentős részét pedig a sportokat kedvelő turistáknak tartják fenn. Az új beruházás megvalósításával tovább erősödhet a közel négyszáz lakosú Szarvaskő üdülőfalu jellege.

Szarvaskő az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekthez szeretne kapcsolódni

Fotó: turizmus.com

A falu kiemelkedő turisztikai attrakciója a várrom, amely jelenleg még feltáratlan. Mindössze egyetlen falrésze maradt meg a régi építménynek, amely felújításra szorul. Egykor az egri vár  úgynevezett elő vára volt, aztán vadászkastélyként, sőt börtönként is működött. Ennek a szarvaskői nevezetességnek a népszerűsítésére júliusban hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első várfelfutó versenyt.
A szakértők elkészítették
az úgynevezett virtuális szarvaskői vármúzeumot, amellyel szeretnék még jobban ráirányítani a figyelmet erre a turisztikai attrakcióra. Ezzel Szarvaskő az elképzelések szerint az Eger által megpályázott Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekthez szeretne kapcsolódni.
A falu turizmusában az ősz is jelentős sikert hozott, miután októberben több ezer érdeklődő részvételével tartották meg az országosan is elismert Csipkebogyó-fesztivált.