Élnek még berber oroszlánok!

Forrás: MTI

 2018. augusztus 15. 14:50

Ritka, a vadonban már kihalt berber oroszlán született a nyugat-csehországi Pilsen (Plzen) állatkertjében.

A kölyök július 27-én jött világra, az állatkert az örömhír közlésével azért késlekedett, mert a vadaknál soha nem biztos, túlélik-e a kicsik az első heteket – nyilatkozta Martin Votruba, az állatkert szóvivője újságíróknak.

A kis nőstényoroszlán anyja a négyéves Neyla, aki eddig példásan gondoskodik kicsinyéről. Neyla 2015-ben testvérével, Tamikával együtt a hannoveri állatkertből érkezett Pilsenbe.

„A pilseni állatkert oroszláncsaládja jelenleg nyolctagú. Amint a kis oroszlán megerősödik, az anyja fokozatosan kiviszi a szabadba, hogy mozoghasson” – mondta Votruba.

Csehországban öt állatkert tenyészt berber oroszlánokat, amelyek ilyen körülmények között legfeljebb húsz évig élnek

Fotó: pilsen.eu

Pilsenben a két berber anyaoroszlán – Neyla és Tamika – mellett egy  hímoroszlán, Mates él, a hármasnak összesen hat kölyke van: Tamikának négy, Neylának két utódja született.

Tamika 2016 szeptemberében adott életet első nőstény kölykének, Amirának. Ez volt az állatkertben valaha született első berber oroszlán és negyven éve az első oroszlán Pilsenben.

A pilseni állatkert majdnem fél évszázada tenyészt berber oroszlánokat, de a korábbi évtizedekben nem sikerült az utódok felnevelése.

Csehországban öt állatkert tenyészt berber oroszlánokat, amelyek ilyen körülmények között legfeljebb húsz évig élnek – mutatott rá a pilseni állatkert szóvivője.