Előadóteremmel és múzeumi szobával bővül a tatai csillagvizsgáló

Forrás: MTI

 2022. július 21. 10:40

Előadóteremmel és múzeumi szobával bővül a tatai csillagvizsgáló épülete egy határon túli, magyar-szlovák együttműködéssel megvalósuló projekt eredményeként - közölte a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezetének igazgatója.

Kovaliczky István tájékoztatása szerint a tatai csillagda a szlovákiai Ógyallán található Szlovák Központi Csillagvizsgálóval közösen nyert 110 millió forintos támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól, a program teljes költségvetése 156 millió forint.

A két tudományos műhely közös professzionális programokat, szakmai kirándulásokat és képzéseket szervez, valamint innovatív eszközöket vásárol a meteorok és a Nap megfigyelésére, hogy párhuzamos csillagászati megfigyeléseket végezhessenek.
Tatán 150 négyzetméteres területtel bővül a csillagvizsgáló épülete. Létrehoznak egy korszerűen felszerelt előadótermet, valamint egy múzeumi helyiséget, ahol megfelelő elhelyezést nyer az intézmény névadója, Posztocky Károly eddig több helyen tárolt teljes hagyatéka.

tataicsillagvizsgalo

150 négyzetméteres területtel bővül a csillagvizsgáló épülete, többek között előadóteremmel és múzeumi szobával is bővül

Fotó: TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló

A tatai Posztoczky Károly csillagvizsgálót 2008 óta a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezete üzemelteti. Posztoczky eredeti csillagdáját a közeli Erdőtagyoson építette fel 1915-ben. Az épületet 1950-ben egy telekkönyvi tévedés miatt lerombolták és elhordták építőanyagnak.
A műszereket, könyveket és fényképeket a Komárom Megyei Tanács vette meg, majd a megyei TIT kezdeményezésére Tatán építettek csillagvizsgálót, a melyet 1973-ban nyitottak meg.

A szervezet szakkört működtet a csillagdában, valamint bemutató előadásokat tart, amelyeken Posztoczky 1908-ban vásárolt és ma is kitűnő állapotban lévő 127/1450-es Reinfelder refraktorát használják.