Élőhely-rekonstrukció a Kígyósi-pusztán

Forrás: MTI

 2020. december 09. 15:55

Lezárultak a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta területén végrehajtott élőhely-rekonstrukciós projektek, amelyeket csaknem 266 millió forintos uniós támogatásból valósítottak meg.

A kivitelezés érintette a közel 5000 hektáros puszta szinte valamennyi részét. A Gyulához közeli területen megszüntettek csaknem 20 ezer folyóméternyi csatornát, árkot és gátat, így rehabilitálták a vizes élőhelyeket, növelték a szikeseken jellemző tavaszi vízborítás tartósságát - közölte a nemzeti park igazgatósága.

Békés megyében, Szabadkígyós és Kétegyháza között található a Kígyósi puszta

Fotó: KMNP

Fejlesztették az extenzív legeltetéses állattartást szolgáló telephelyet is, építettek egy közel kétezer négyzetméteres szürkemarha karámot a hozzá tartozó gondozói épülettel, közművekkel és úttal. A legeltetés fontos eleme az eredmények fenntartásának - jegyzik meg.

A projekt része volt tíz kunhalom helyreállítása is.

A Kígyósi-pusztán ugyanis Kárpát-medencei viszonylatban is kiemelkedő sűrűségben találhatóak meg mesterségesen létrehozott földhalmok, vélhetően valamilyen nemzetségi vagy törzsi temetkezési helye, szakrális központja volt itt a több mint ötezer évvel ezelőtt élt gödörsíros kurgánok népének.

A beruházást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) finanszírozták.

Kapcsolódó cikkek