Előkerült Sisi pihenőházának oroszlánszobra a budai Várban

Forrás: turizmus.com

 2021. január 22. 19:21

Idén is folytatódik a Budavári Palotanegyed történelmi kertjeinek, parkjainak megújítása, emellett megkezdődött a várfalak felújításának következő szakasza.

A munkálatok állapotfelméréssel és régészeti feltárással indultak. Ezek során a Déli nagy rondella környezetében számos értékes római kori, középkori, kora újkori és századfordulós leletet találtak a szakemberek, melyek közül a legérdekesebb egy nőstény oroszlánt mintázó szobor, amely egykor Erzsébet királyné, azaz Sisi pihenőházát díszítette – adta hírül Várkapitányság.

A nőstény oroszlánt mintázó feltárt dombormű

Fotó: Várkapitányság

Mint írják, a Nemzeti Hauszmann Program keretében folyamatosan újulnak meg a Budavári Palotanegyed balesetveszélyes, lepusztult, szerkezetileg meglazult várfalszakaszai. Kiemelt cél, hogy a várban élők és az ide látogatók rendezett környezetben töltődhessenek fel, és a várfalak mentén is biztonságosan járhassák körbe a budai Várat.

A régóta esedékes rekonstrukciós munkák előkészítése az érintett területek állapotfelmérésével és átfogó régészeti kutatásával kezdődött, aminek során számos érdekes történelmi emlék bukkant elő a föld alól.

A régészek megtalálták azt a nőstény oroszlánt mintázó domborművet is, mely az úgynevezett magyar ház homlokzatát díszítette. A pihenőházat Erzsébet királyné kérésére Hauszmann Alajos építette a századfordulón, a második világháború után lebontották, helyére pedig a ma is látható, középkori Zsigmond-tornyot építették vissza.

Az oroszlánt ábrázoló domborművön kívül a szakemberek római kori érmére, I. Ferdinánd király uralkodása idején vert ezüst dénárra, tömör vasból készült ágyúgolyókra, csiszolt kővel díszített 17. századi gyűrűre, a 19. század végén népszerű játékzsetonok angyalt ábrázoló darabjára, és egy 1918-as, Kassán készült vasúti plombára is leltek.

Erzsébet királyné egykori pihenőháza, az oroszlán eredeti helye színessel jelölve

Fotó: Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Fotótár

„A mostani feltáráshoz hasonló léptékű régészeti kutatás a várfalak mentén korábban még soha nem volt a budai Várban, közel száz helyszínen dolgoznak a régészek. A munkálatokat a Várkapitányság, a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum szakembereivel közösen végzi” – mondta el Fullár Zoltán, a Várkapitányság régészeti irodavezetője.

A mostani várfal-rekonstrukciós munkálatokon felül a következő években folyamatosan lesznek feltárások, melynek köszönhetően rengeteg új adattal gazdagodhat a budai Vár, és számos, az elmúlt évszázadokból fennmaradt történelmi leletre is számítanak a szakemberek.