Előttünk a vízözön

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. július 13. 10:42

A sportolókkal és kísérőikkel együtt mintegy 350 ezer látogatót várnak a szervezők a július 14–30. közötti 17. FINA-világbajnokságra. Magyarország történetében még soha nem rendeztek ilyen horderejű sporteseményt, amiből a turizmus is sokat profitálhat.

A vb-t au­gusz­tus 7–20. között követő mas­ters-világbajnokságra már június végén csak a regisztrált sportolók és kísérőik száma 10 ezer felett járt a hivatalos adatok szerint. A szervezők várakozásai szerint a hazai turizmus később rengeteget profitálhat abból, hogy a vb-közvetítések világszerte több milliárd emberhez jutnak el.

A szálláshelyek és más szolgáltatók mindenesetre az idei bőséges bevételben is nagyon bíznak, drukkolva azért, hogy a rendezvény valóban jól sikerüljön.

 

Jótékony átlagár-emelkedés

A Szallas.hu szállásközvetítő portál június végén kiadott összesítése a foglalások számának meredek emelkedését mutatta a vb idejére. Eszerint Budapesten 70 százalékos a keresletnövekedés. A honlapon foglalók főleg az apartmanokat és a háromcsillagos szállodákat keresték átlagosan 2,3 éjszakára, 17 960 forint/éjszaka szállásdíjat fizetve.

 


A világbajnokság versenyszámaira jegyet vásárló nézők féláron utazhatnak vonattal szurkolni Budapestre és Balatonfüredre

Forrás: MTI

A szállodai szakemberek korábbi várakozásai szerint a vb-nek főleg abból a szempontból lehet jelentősége, hogy emeli a nemzetközi viszonylatban alacsony hazai átlagárakat. Ez a jelek szerint be is igazolódik.

„A vb-nek és a Forma–1-nek egyaránt nagy szerepe van abban, hogy a budapesti régióban a tavalyi rekordév után idén folytatódik a kétszámjegyű bevételnövekedés, elsősorban az akár 25-30 százalékos átlagár-emelkedésnek köszönhetően” – tudtuk meg Kollin Gergelytől, az MSZÉSZ budapesti régiójának vezetőjétől, aki szerint Budapest az utóbbi években annyira népszerű desztináció lett, hogy bőven jut vendég nemcsak a szállodáknak, hanem minden, így az alternatív szállásformákat kínáló piaci szereplőknek is.

A vb szervezői kevés kivételtől eltekintve 4-5 csillagos szállodákkal szerződtek. Közvetlenül a hivatalos vendégeket 22-25 hotelben szállásolják el, de a kiemelt szállodák száma meghaladja a 40-et.

Bemutatkoznak a sajtónak a vb formaruhái

Forrás: MTI

A szállodáknak az egyéb szolgáltatások terén elsősorban az étkeztetésre kell felkészülniük, különösen a csapatokat elszállásoló házakban. A sportolók diétája, a sokféle vendég különböző ételpreferenciái, esetleges ételallergiái ugyanúgy szakmai kihívás elé állítják a hoteleket, mint a munkaerő szervezése a csúcsidőszakokban, vagy a fokozott biztonsági előírások betartása a rendvédelmi szervekkel összehangoltan.

Budapesten a több mint 19 ezer kiadható szállodai szoba és a több ezer kiadó lakás mellett is nagy szerep jut a főváros vonzáskörzetében található szálláshelyeknek. A vb körüli teendőket koordináló Bp2017 Nonprofit Kft. szerint mindenesetre július utolsó napjaiban sem kell majd aggódni kapacitáshiány miatt, amikor a vb mellett a Forma–1 Magyar Nagydíj is zajlik.

Kollin Gergely szerint a szállodák arra is felkészültek, hogy akár kiemelt események idején is megszervezzék a vendégek zökkenőmentes helyszínre jutását, ebben nem lát problémát.

 

Pluszköltésben is reménykednek Balatonfüreden

A budapestihez hasonlóan a balatonfüredi foglaltságot is vizsgálta a Szallas.hu. A Balaton-parti város szálláshelyei iránt közel 45 százalékkal magasabb foglaltságot prognosztizáltak az esemény idejére, mint tavaly nyáron. Az oldalon foglalók átlagosan 3,7 napig tartózkodnak majd a városban 10 ezer forint/éjszaka átlagáron, ami közel 18 százalékos emelkedést takar. A külföldi vendégsereg magját a szlovákok és németek adják.

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a Turizmus Panoráma magazin 2017. július-augusztusi számában jelent meg.

Az előfizetés gombra kattintva Ön is megrendelheti a havilap következő számát.

 

A FINA résztvevőit Balatonfüreden a Hotel Silverine Lake Resort, az Anna Grand Hotel, a Danubius-szállodák, a Margaréta Hotel és az Aura Hotel fogadják.

A Hotel Silverine-ben a jó előrejelzések ellenére némi megtorpanást tapasztaltak július első napjaiban.

„Szállodánkban július 3-án 74 százalékon állt a júliusi foglaltság, a világbajnokság eseményeire az eredetileg lefoglalt kontingens 91 százalékát használták fel” – tudtuk meg Rádóczy Andreától, a Hotel Silverine Lake Resort Balatonfüred igazgatójától. A konkrét érdeklődés a verseny előtti két hétben élénkült meg igazán, mivel végül a korábban visszaadott szobákat is megtöltötték a vb szervezői. Tavaly júliusban egyébként 80 százalékos volt a szálloda kihasználtsága. Az elmaradás a július közepéig terjedő időszakra vonatkozó, viszonylag gyenge foglalási arány eredménye, ami amúgy nem szokott jellemző lenni.

A Balaton-parti városban házanként változó mértékben tudtak áremelkedést érvényesíteni a vb időszakára. „A Hotel Silverine-ben a reggelit tartalmazó árakat illetően közel 20 százalékos az emelkedés, de nem szabad elfelejteni, hogy a hagyományos szabadidős vendégek általában félpanziós ellátást kérnek, a vb-re érkezőknek pedig csak szállást plusz reggelit foglaltak, tehát az áremelkedés gyakorlatilag a szabadidős vendégforgalom kiesését kompenzálja” – mutatott rá az igazgatónő.

A vb fő helyszíne a több mint 12 ezer férőhelyes, két olimpiai méretű medencével rendelkező Duna Aréna

Forrás: MTI

Hogy az egyéb szolgáltatásokból mennyi pluszköltés várható, ezt illetően lapzártánkkor még nem pontosították az igényeket, a szálloda arra számít, hogy sikerül konferenciatermet, szekciótermet és egyéb extrákat értékesíteniük.

 

Megterhelő hetek

A DMC irodák és a klasszikus szabadidős beutaztatók ugyanakkor, legalábbis egyelőre, kimaradnak a vb forgalomnövelő hatásából.

A Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke, Kálmán István szerint tagjaik egyáltalán nem profitálnak a vb-ből, sőt hátrányuk származik belőle. Ügyfeleik nincsenek ebből a körből, forgalmuk pedig várhatóan csökken majd a vb hatására, mivel a leisure csoportok részére nincsenek elérhető szobák elérhető árakon.

Az óriás toronyugrás látványos versenyhelyszíne a Batthyány tér előtt

Forrás: MTI

Ezenkívül a folyami és útlezárások miatt turistacsoportokkal „lehetetlen” közlekedni a fővárosban, folyamatosak a logisztikai problémák, egy sor látványosságot nem lehet bemutatni az utasoknak, akik az előbbiek miatt elégedetlenek, frusztráltak – mondta.

 

FINA-arculatba öltözött Budapestinfo Pontok

A Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ (BFTK) is masszívan kiveszi a részét a munkából a rendezvény ideje előtt, alatt és után is – tájékoztatott Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője.

A városban a versenyek ideje alatt 16, FINA-arculatba öltözött Budapestinfo Pont várja az érdeklődőket nemcsak turisztikai, hanem FINA-információkkal is. Az ügyfélkontaktusok száma várhatóan legalább 20-30 százalékkal emelkedik majd a kérdéses időszakban. Emellett a Sütő utcai Budapestinfo iroda portálján is hirdeti a versenyt. A BFTK szervezte meg a fővárosi hidak FINA-zászlós fellobogózását is.

A központ kiadásában negyedévente megjelenő reprezentatív városmagazin, a Budapest’s Finest megnövelt példányszámú nyári számában átfogó, képgazdag anyag jelent meg a vizes világbajnokságról, ebből 3000 darab a hazánkba érkező sportolók és kísérőik VIP-csomagjába kerül. A főváros hivatalos turisztikai információs weboldala, a budapestinfo.hu hat nyelven tájékoztatja a turistákat az eseményről, és a nyolc nyelven megjelenő Budapest Guide városkalauz is felhívja a figyelmet az eseményre.

A nyitóünnepséghez a Duna-parti történelmi épületek szolgálnak háttérként

Forrás: MTI

A Duna Aréna és a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda szomszédságában ingyenes kulturális és családi programokat, valamint étkezési lehetőségeket kínáló FINA Marketeken a BFTK szervezi és koordinálja a kézművesek és a turisztikai szolgáltatók bemutatkozását. A masters-vb idején kiállító turisztikai szolgáltatók kínálata pedig a város teljes keresztmetszetét reprezentálja majd a különböző közlekedési eszközökkel megvalósított városnézésektől, a hajós programokon át a kulturális és további élményeket kínáló attrakciókig, és bemutatkoznak Budapest fürdői is.

 

Közlekedési könnyítések

A tömegközlekedés tehermentesítésére a vb idejére dunai körjáratokat indít a Mahart Passnave Kft. két szárnyas- és 13 hagyományos hajóval. A 250 személyes hajók 20 percenként járnak majd.

Tizenkét új kikötőhely létesült, négy a Dagálynál, három a Margitszigeten, egy a Batthyány téren, kettő a Vigadó téren, illetve egy-egy a Műszaki Egyetem, illetve a Müpa előtt – a kikötők helyét úgy határozták meg, hogy hosszú távon Budapest turizmusának javára váljanak. A vb-jeggyel rendelkezők ingyen parkolhatnak a Müpa és a Műegyetem előtt kijelölt, 250, illetve 150 férőhelyes P+R parkolókban, és ugyancsak ingyen vehetik igénybe a hajójáratokat.

A Duna Plazánál mintegy 700 férőhelyes parkoló létesült, ez csak vb-jeggyel vehető igénybe. Innen menetrend szerinti buszjáratokkal lehet eljutni a Duna Arénához.

A rendezvény taxis partnere az 1200 autóval rendelkező Főtaxi. Kizárólag a társaság autói hajthatnak be a Duna Aréna elé és a Margitszigetre. A sportesemény idejére amúgy nagy taxisellenőrzéseket harangoztak be.

A vb-re repülővel érkezők számára is nagy könnyebbség, hogy július 8-tól a Budapesti Közlekedési Központ közvetlen buszjáratot indított 100E jelzéssel a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között. A félóránként közlekedő járat – amelyet a hírek szerint a vb után is fenntartanak – 900 forintos repülőtéri vonaljeggyel használható, a bérlet nem érvényes rá.

A világbajnokság verseny­szá­mai­ra jegyet vásárló nézők pedig féláron utazhatnak vonattal szurkolni Budapestre és Balatonfüredre.

Willy és Lilly, a vb kabalafigurái

Forrás: MTI

A versenyek ideje alatt, egészen augusztus 22-ig angol és magyar nyelvű telefonos forródrótot üzemeltet a Bp2017 Nonprofit Kft., az alapdíjas (06-1)90-70-500-as számon a versenyekkel, helyszínekkel, közlekedéssel kapcsolatban lehet érdeklődni, de turisztikai információkkal is szolgálnak.

Kapcsolódó cikkek

Vizes vb önkéntesekkel

2017. július 09.