Elrajtolhat a Bezerédj-kastély felújítása

Forrás: magyarepitok.hu

 2020. január 22. 15:25

A legutóbb 1988-ban felújított, és azóta irodalmi múzeumként működő épület az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával újul meg.

A közigazgatásilag Győrhöz tartozó ménfőcsanaki Bezerédj-kastély beruházására már keresik a kivitelezőt – fedezte fel az uniós közbeszerzési értesítőben a Magyar Építők.

A beruházó győri önkormányzat többek között a homlokzaton végeztet el munkákat, a földszint feletti födém hőszigetelését javíttatja (ez több mint 700 négyzetmétert érint), lecserélteti a nyílászárókat (szám szerint mintegy 50 darabot), illetve fűtéskorszerűsítési munkákat vett tervbe egy energiahatékonysági korszerűsítés során.

A Győr TV nyári riportjában számolt be a tervezett fejlesztésekről.

A kastélyt a neve ellenére nem a Bezerédj-család építette, hanem az Esterházyak grófi ága: 1770 és 1774 között készült el, eredetileg copf stílusban. A 19. században nyerte el végső formáját, ekkor klasszicista stílusú felüljárót építettek hozzá. A Bezerédj-család szintén ebben az évszázadban vásárolta meg. A háborúkban kifosztották, de 1945 után is viszontagságos volt a sorsa, sokáig egy vagongyár munkásszállójaként működött.

1988 óta közművelődési célokat szolgál: könyvtár, valamint 1992-ben a ma is üzemelő Galgóczi Erzsébet-emlékszoba kapott helyet benne.