Elrajtolt az első PET Kupa a Bodrogon

Forrás: MTI

 2020. szeptember 10. 18:25

Sárospatakról indulva csütörtökön elkezdődött az első bodrogi PET Kupa, amelynek résztvevői Tokajig tisztítják meg a folyót a hulladéktól, az akció vasárnap zárul.

A kormány februárban döntött a klíma- és akcióvédelmi programról, amelynek egyik fontos célja a folyók megtisztítása a külföldről érkező hulladéktól, valamint az árterek, a vízfolyások partjainak mentesítése az illegálisan lerakott szeméttől – mondta a sárospataki rajtál tartott sajtótájékoztatón Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

A hazai szakemberek munkájának hatékonyabbá tétele érdekében tavaly ősszel Vásárosnaménynál egy hulladékgyűjtő pontot hoztak létre, ahol elsősorban a Tiszán leúszó PET-palackokat és fauszadékot gyűjtik össze.
Az eddig eltávolított mintegy háromezer köbméter uszadék és hulladék 16 százaléka – mintegy ötszáz köbméter – kommunális. A Tiszán szerzett tapasztalatok mintájára 2020-ban Alsóberecki mellett elindult egy mintaprojektjük a Bodrogon is. Ennek eredményeként ötven köbméter uszadékkal keveredett települési hulladékot szedtek ki a folyóból, amiből 15 köbmétert tudtak újrahasznosítani.

A PET Kupa résztvevői szórakozva gyűjtik össze a hulladékot

Fotó: MTI / Vajda János

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy kevesen tettek annyit a környezetvédelmi szemléletformálásért hazánkban, mint a PET Kupa szervezői. Rendezvényeiket úgy bonyolítják le, hogy a résztvevők szórakozva gyűjtik össze a hulladékot a legnehezebb ártéri helyekről is.

Hangsúlyozta: a Bodrogon különösen fontos ez, ahol a kajak-kenu szövetséggel közös vízi turisztikai bázisokat alakítanak ki és a nyaralóhajózás is elkezdődött a folyón, vagyis építeni szeretnének a vízi turizmusra. Megemlítette azt is, hogy közös projektjük eredményeként PET-palackokból készült lebegő kikötőket tudtak elhelyezni a Tisza több pontján.

Molnár Attila Dávid, a PET Kupa egyik főszervezője és ötletgazdája azt hangsúlyozta, hogy mozgalmuk a világon az egyetlen, amely a hulladékkal harcol a hulladék ellen, hiszen például a csapatok gyűjtőhajói is részben PET-palackokból készülnek. Kiemelte: egyik partnerük, a Zöld Kör tagjai évek óta tisztítják a Bodrogot, a mostani bodrogi PET Kupa az ő munkájukat emeli új szintre - fogalmazott. Megemlítette azt is, hogy az ITM-nek köszönhetően egy gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajót is sikerült beszerezniük.