Elsőként vezetett be ajánlatkérési díjat az utasoknak a Menta Travel

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. július 09. 14:37

Az utasok és az utazási irodák körében is nagy visszhangot váltott ki a Menta Travel minapi bejelentése, miszerint három foglalás nélküli ajánlatadás után negyedik alkalommal már tízezer forintos díjat számolnak fel ugyanannak a személynek.

Szerkesztőségünk megkereste Székelyi Tímeát, a luxus- és nászutakra szakosodott Menta Travel irodavezetőjét, akit az ajánlatkérési díj bevezetésének hátteréről és a bejelentésre érkezett reakciókról kérdeztünk.

Az utazási iroda korábban 8 értékesítővel dolgozott, mostanra a koronavírus miatt 3-an maradtak. A forgalom ugyan megengedné, hogy bővítsenek, de a bizonytalan helyzet miatt, tartva az esetleges negyedik hullámtól,  egyelőre nem merték ezt meglépni – mondta Székelyi Tímea.

A kisebb létszámmal egyre nehezebben dolgozták fel az utasoktól folyamatosan érkező ajánlatkéréseket, ezért mindenképpen kellett bizonyos szabályokat hozniuk, hogy minél hatékonyabban tudjanak dolgozni és az érdemi utasokat szolgálni – tette hozzá.

travelagent_123rf

Egy-egy ajánlat elkészítése hosszú órákba telik, előfordul hogy 10-15 e-mail váltást is jelent

Fotó: 123rf.com

Az első néhány, újonnan bevezetett szabály nem kavart nagy port, ilyen volt például, hogy csak négycsillagos szállodától felfelé értékesítenek, last minute utakat (7 napon belüli indulással) már nem vállalnak, vagy hogy 80 százalékos vendégelégedettség alatt nem adnak el szobát egy hotelben.

Legutóbbi szabályozásuk azonban rengeteg emberhez eljutott, az erről szóló Facebook-poszt 3 nap alatt 22 ezer embert ért el, és több mint hatezer megosztást, reakciót, hozzászólást kapott.Ennek lényege, hogy azok, akik már háromszor kértek ajánlatot a Menta Traveltől, de végül egyik alkalommal sem foglaltak náluk, esetleg szó nélkül eltűntek, a negyedik alkalommal 10 ezer forintos ajánlatkérési díjat kell hogy fizessenek. Ezt a későbbiekben, amennyiben náluk foglalják le az utazást, beszámítják az árba.

A döntés csak azokra vonatkozik, akik a CRM-rendszerükben már három olyan ajánlatkérési mappával rendelkeznek, amely „lezárt vesztett” státuszba került. Tehát azok, akik korábban érdeklődtek és foglaltak is, nem kell, hogy fizessenek a következő ajánlatkérésért.

A szakember szerint elsősorban nem azokkal van a probléma, akiknek túl drága az ajánlat, vagy jelzik, hogy mégse szeretnék lefoglalni az ajánlott utat, hiszen „szíve joga mindenkinek oda fizetni a pénzét, ahova szeretné.”

mentatravel

A Menta Travel Facebook-posztja, amelyben bejelentette az ajánlatkérési díjat

Fotó: Menta Travel

A felesleges többletmunkát azok okozzák, akiknek eleve a spórolás a céljuk azzal, hogy ingyenes információt szerezzenek a Menta Traveltől. Később pedig vagy egyénileg megszervezik, vagy másik utazási irodán keresztül lefoglalják az utazást, amelyről már minden információt megkaptak a Menta Travel tanácsadóitól.

A szakember hangsúlyozta, érthető, hogy a jelenlegi helyzetben, a ki- és beutazással kapcsolatos rengeteg különböző információ között könnyen elvesznek az emberek, így többen fordulnak hozzájuk, nekik természetesen segítenek tudásuk szerint, azonban a hátrahagyott ajánlatkérések túl sok idejüket veszik el.

Egy ajánlat összerakása hosszú órákba telik, előfordul hogy 10-15 e-mail váltást is jelent, ennek során saját tapasztalataikat és a hosszú évek alatt megtanult információkat osztják meg az ajánlatkérőkkel és ez más, potenciális utazótól veszi el az időt – mutatott rá Székelyi Tímea.

Arra a kérdésre, milyen visszhangot kapott az ajánlatkérési díj bevezetése, nem titkolta, hogy utasok nagy része negatívan vette a lépésüket, sokan jelezték kommentben, hogy nem foglalnának náluk, vagy azt gondolták, pénzszerzés céljából döntöttek így. Tímea szerint voltak, akik azt feltételezték, hogy „csődbe fogunk menni, és így próbáljuk a felszínen tartani magunkat. De erről szó sincs, ráadásul nem kérünk mindenkitől ajánlatkérési díjat, csak azoktól, akik többször feleslegesen vették el az időnket más utasainktól” – hangsúlyozta.

Hozzátette, a szakmabeliek között is akadtak olyanok, akik szintén felháborodtak a díj bejelentésén, de ők továbbra is kiállnak a döntésük mellett – és azóta több pozitív visszajelzést is kaptak, főleg más utazási irodáktól vagy olyan szektorban dolgozóktól, ahol szintén kérnek az árajánlatért pénzt. Bár sokan egyetértettek a döntéssel a szakmában, bátor lépésnek nevezve azt, egyelőre még senki nem követte a példájukat. Külföldön van már erre gyakorlat, a német TUI például – amit arról ebben cikkben beszámoltunk – május 17-től átalánydíjat számít fel saját értékesítési hálózatában bizonyos szolgáltatásokért. Ilyen például a részletes ajánlatok összeállítása, több ajánlat összehasonlítása vagy részletes tájékoztatás nyújtása az adott úti célról, illetve a beutazási feltételekről.

A jövő dönti el, hogy Magyarországon az első fecskét követik-e majd más utazási irodák is.

Kapcsolódó cikkek