Ötven program az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Forrás: MTI

 2023. április 05. 15:41

A kultúra demokratizálásának korszakát éljük, és a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) pontosan erről szól - mondta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a fesztivál sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott: április 20-tól május 2-ig harminc helyszínen ötven program várja az érdeklődőket.

"Az idei fesztivál tükröt tart elénk, szembesít minket a kihívásokkal, és megpróbálja kivenni a részét ezek közös feldolgozásából. Az esemény vezérgondolata az egyesítés, a főváros két része 150 évvel ezelőtt vált eggyé" - mondta Budapest főpolgármestere a Katona József Színházban tartott eseményen.

Faix Csaba, a szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a BTF idei kínálatában zenei koncertek, táncelőadások, nem szokványos színházi produkciók nem szokványos helyszínen, irodalmi, képzőművészeti programok és divatbemutató egyaránt szerepel.

Mint elmondta, a fesztivál egyik kiemelt programja a SZX_MCHN (Szexmasín), avagy vágyaink meghurcoltatása című zenés színpadi show-műsor, amely április 28-án, 29-én és 30-án látható az Alterego Clubban a Trojka Színházi Társulás előadásában. A produkció rendezője, Gryllus Dorka kitért arra, hogy a helyszín Budapest leghíresebb transzvesztita bárja. "A szexualitásról fogunk beszélgetni, mi és barátaink történeteit meséljük el, ötvözve a hely szelleméhez illeszkedő zenékkel".

Závada Péter, a darab írója szerint az előadás a remények szerint olyan kérdésekre reflektál, amelyekről nem mindig beszélünk nyíltan. A produkcióhoz kapcsolódik a BTF keretében Eke Angéla Egy-más című fotókiállítása április 26-tól a TOBE Galériában, egy felolvasóest az Eötvös10-ben Nádasdy Ádám, Borda Réka és Ferencz Mónika részvételével, továbbá egy divatbemutató április 29-én az Akvárium Klub teraszán. Utóbbi kapcsán Lakatos Márk rendező elmondta: bemutatják, hogy az öltözködés és a divat a 21. században nem a sztereotip nemi szerepekről szól.

Budapest 150. születésnapja mellett az idei fesztivál programjához kapcsolódik több más jubileum is, így a 20 éves Gödör Klub, a 40 éves Katona József Színház; továbbá Ligeti György 100, Neumann János 120 éve született.

A fesztiválon mutatják be a Budapest makettet, amely a modern kor technológiai eszközeivel megjelenített tartalommal egészül ki. A Flying Data Kollektíva részvételi színházi előadása egy utópikus Budapestre invitálja nézőit 2073-ba, a Binálé - Queering Democracy: A kiállítás nemzetközi és magyar művészek alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon. Mindhárom programnak a margitszigeti Kristály Színtér ad otthont.

A Madách tér szabadtéri tánckavalkáddá alakul a Tavaszi TáncTér

Fotó: Budapest Tavaszi Fesztivál

 

Fővárosi kötődések és identitások címmel a Budapesti Történeti Múzeum kiállításán látványos, érzékszervekre ható installációk mutatják be az elmúlt másfél évszázad és a jelenkor fényeit és hangjait.

Kiss Tibor képzőművész, a Quimby zenész-dalszövegírója alkotásait sorakoztatja fel a Főfotó Galériában Nem vagy egyedül címmel nyíló kiállítás, Körbejárás címmel a Jurányi Házban független alkotók gondolatai és érzései elevenednek meg, amelyeket a mélyszegénység, a fenntarthatóság és a digitalizáció ihlettek.

Az első hétvégén a Katona József Színház több bemutatója látható: a Sufniban Wolfram Lotz A politikusok című művét Dohy Balázs rendezi, Zsótér Sándor pedig 15 év után tér vissza a Katonába egy abszurd, szürreális drámával, Stanislaw Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabjával a Kamrában. Zárásként a Zeneakadémia nagytermébe Haydn/Ligeti/Beethoven címmel a Budapest Sound Collective ad koncertet, spanyol és ausztrál szólisták közreműködésével.

A Budapesti Fesztiválzenekar a Budapest Kongresszusi Központban lép fel, megrendezik a Jazzfest Budapestet (a fellépők között lesz mások mellett Lizz Wright, a Kasia Pietrzko Trio és a Nico Morelli Trio), a Madách tér pedig szabadtéri tánckavalkáddá alakul a Tavaszi TáncTér idejére. A nyolcvanas évek underground kultúráját hozzák vissza a Lumen Kávézó, a Gödör Klub és a Toldi mozi alternatív programjai, Prieger Zsolt Szerb Antalról szóló zenés-irodalmi előadása a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában lesz, Furukava Kana pedig Szapporótól Budapestig címmel az Óbudai Társaskörben ad koncertet.