Elsüllyedt egy kirándulóhajó Hamburgnál

Forrás: turizmus.com

 2019. június 10. 00:02

Konténerszállító hajóval ütközött és elsüllyedt szombaton Hamburg közelében egy történelmi vitorláshajó.

Az utasok közül hat felnőttet és két gyereket sérülésekkel kórházba szállítottak. A baleset a Schwinge folyón, az Elba mellékfolyóján történt.

A hamburgi rendőrség szerint a vitorlás 43 emberrel a fedélzetén a Hamburghoz közeli Stade mellett ütközött össze a 141 méter hosszú, Astrosprinter nevű konténerhajóval, amely ciprusi zászló alatt az Északi-tenger felé haladt. A baleset körülményeiről a rendőrség egyelőre nem tudott tájékoztatást adni.

Az NDR (Északnémet Rádió és Televízió) szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy a vízi mentők és a tűzoltók épp a helyszínen voltak, mert röviddel azelőtt egy másik balesethez hívták ki őket, ezért gyorsan biztonságba tudták helyezni a hajó utasait. Normál esetben 15 percre van szükség ahhoz, hogy a vízi mentők kiérjenek a helyszínre. A történelmi szkúner azonban elsüllyedt a Schwinge folyó torkolatában, kiemelésére a pünkösdi hétvége miatt szerdánál előbb nem kerül sor. A konténerhajó a baleset után gyakorlatilag sértetlenül tudta folytatni útját.

A vízi mentők szerencsére épp a közelben voltak

Fotó: NDR.de

A No. 5 Elbe nevet viselő, 37 méter hosszú vitorlás Hamburg utolsó megmaradt, fából épült hajója volt. Nemrég újították fel 1,5 millió euróból, és május végén tért vissza Hamburgba. Az NDR megszólított egy restaurátort, aki lát esélyt a hajó megmentésére.

A hajónak mozgalmas múltja volt: 1883-ban építették Hamburgban, és több évtizeden át a révkalauzokat vitte ki az érkező hajókhoz az Északi-tengeren. Az 1920-as évektől a kalandos életű amerikai író, Warwick Tompkins és családja úszó otthonául szolgált. Majd 2002-ben visszatért Németországba, hogy a Hamburg Maritim Alapítvány kirándulóhajójaként üzemeljen.