Eltűnhet a Duna-delta és néhány román tengerparti üdülőhely

Forrás: turizmus.com

 2020. január 06. 11:39

A Fekete-tenger vize az elmúlt nyolcvan évben húsz centimétert emelkedett, ami komoly fenyegetést jelent a Duna-deltára és a fekete-tengeri partvidék bizonyos övezeteire.

A Duna-deltából több tucat hektárnyi földterületet máris elnyelt a tenger. Az Amerikai Klimatológiai Központ térképei szerint és a román kutatók szerint a veszély a következő években Konstanca, Agigea, Eforie, 2 Mai és Vama Veche egyes szárazföldi területeire is kiterjedhet. Könnyen megtörténhet, hogy ezek a partrészek 2050-re már nem léteznek – írja cikkében a maszol.ro.

A katasztrófa nyomán eltűnhet többek között az Eforie Sud és Eforie Nord közötti terület, ahol több tucat szálloda, vendéglő, nyaraló van.

Eforie Nord (észak) üdülőhely a Fekete-tenger partján

Fotó: Wikimedia Commons

A Duna-delta egyik halásztelepének menedzsere, Cristina Dan elmondása szerint az utóbbi években a vidéken több vihar is volt, amelynek nyomán a víz csaknem az első emeletig emelkedett, és csak hetek után húzódott vissza. Az utóbbi időkben az erős hullámverés is gondokat okozott számukra. Immár évek óta decemberben a Fekete-tenger vize eléri a tíz fokot is, jóllehet normális körülmények között maximum négy fokosnak kellene lennie.A tengervíz szintjének növekedése a tengerparti fövenyt is veszélyezteti. Ennek kivédésére egyrészt meg kellene erősíteni a tengerpart védelmét, másrészt ki kellene terjeszteni a partmenti övezetet.A Fekete-tenger övezetében mindezt 2013-ban kezdték el, legelőször Konstancánál, Mamamiánál és Eforie északi részén. A következő lépésben hasonló munkálatokat végeznek majd Periboina övezetében, a konstancai kaszinó térségében, Agigeán, Costinești-ben, Mangáliában és Dél-Eforiában. A romániai illetékesek szerint a következő három év során háromszorosára növelik ezeknél az üdülőknél a homokos tengerparti részeket.