Emlékhely, szamárfarm, termálfürdő

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. július 08. 11:46

Kiskun Emlékhely nyílt Szankon, mely modern eszközökkel mutatja be a kunokat, a magyarokba beolvadó népet, és vezérüket, Szankot, akinek nevét a település viseli.

Az emlékparkot tízéves előkészítést követően hozták létre, 350 millió forintos vissza nem térítendő uniós forrásból. Az emlékhely 33 település történelmének egy kevéssé ismert korszakát mutatja be.

A Magyarországon élő kunok életével ismerkedhetünk itt meg, láthatjuk az Árpád-kori templomot a kettős körárokkal, valamint a védművet, amellyel a mongol támadás ellen védekeztek.

A modern látogatóközpont mellett, a szabadban ezerméternyi út vezet végig a történelmen, ahol megismerkedhetünk az akkori – újraépített – lakóházakkal is. A későbbiekben folyamatos régészeti feltárás is zajlik majd az emlékhely területe mellett, ahová táborokat szerveznek a gyerekeknek. Könyv formában megszületett a település legendája-meséje Szank vezérről, amit aztán egy táncjátékba is átültetnek.

Az emlékhely 33 település történelmének egy kevéssé ismert korszakát mutatja be

Fotó: felegyhazikozlony.eu

A kiállítótérben a huszonnégy képes tabló nemcsak a helyi értékeket, de az ötven hungarikumot is bemutatja a látogatóknak. A tablókon levő QR-kód és okostelefon segítségével az érdeklődők ezekről többet is megtudhatnak.

A Kiskun Emlékhely vonzó turisztikai program lehet azoknak is, a közeli kiskunmajsai Jonathermál fürdőbe igyekeznek, ahol motel és kemping is található.

A belföldi és külföldi turisták a környék látnivalói közül igencsak kedvelik a település melletti szamárfarmot, amely májustól szeptemberig várja az idelátogató csoportokat. Az állományt különböző fajtájú és színű állatok alkotják.

A petőfiszállási tanyavilág része a Pálosszentkút Kegyhely amely más érdeklődésű látogatókat vonz: ez ugyanis az Alföld egyik legjelentősebb búcsújáró helye. 1791-től kapta meg az egyházi engedélyt a zarándokjáráshoz, de már a középkorban is állt ezen a helyen kicsi kápolna. Ma szépen parkosított nagy területe, forrása, patakja mind vallási, mind turisztikai szempontoknak megfelelő környezetet biztosít.