Emlékhely, vendégház és szabadtéri színpad Zalacsányban

Forrás: turizmus.com

 2017. május 25. 12:24

A kastélyban való pihenésen és a wellnessben való lubickoláson túl érdekes programot és látnivalót is ígér ma a turistáknak Zalacsány.

Széles körű intézményi összefogással megkezdődött a helyi pálos kolostor régészeti kutatása és új, turisztikai célú létesítményekkel is gazdagodott a település, hogy a környéken nyaralóknak, egyebek között a Hévízen és Kehidakustányban pihenő turistáknak programot nyújtson.

Ennek érdekében első lépésként 6 hektáros birtokunkon felépítettünk 2013-ban egy falusi vendégházat, valamint később egy borozót és szabadtéri színpadot. Ezen kívül kiránduló utakat jelöltünk ki, és létrehoztuk az Örményesi Pálos Kolostor emlékhelyet, amely megfelelő feltárás után kültéri kiállítóhelyként is működik majd – mondta Badacsonyi Tamás, az egyik helyi családi vállalkozás ügyvezetője.


A mai Zalacsány területén egykor működő pálos kolostor emlékének szentelve, május 27-én  egész napos kulturális programot, illetve - hagyományteremtő szándékkal - szabadtéri misét szerveznek, közösen a község önkormányzatával. Közreműködik többek között Maczkó Mária énekművész, a Zala zenekar, Vizeli Balázs népi hegedűművész, néptáncosok, mese- és versmondók.

A szervezők fő célja, hogy 2017-ben el tudjon indulni a terület régészeti kutatása, mely reményeik szerint egy színvonalas történelmi emlék- és kirándulóhely, valamint kültéri kiállítóhely kialakításához vezethet, együttműködésben a Göcseji és a Balatoni Múzeummal.

A Pálos Rend az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes remete rend. A rendet Boldog Özséb esztergomi kanonok alapította. A rend központja jelenleg a lengyelországi Częstochowában van, a magyar tartomány székhelye Pécsett.